Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ukratko o medovini
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Ukratko o medovini
This post was last modified: 28.08.2013, 03:15 by SixtySix.
Koja je pozeljna temperatura fermentacije? Kao sto napisah vec negde, fermentaciju bih radio u istom podrumu gde fermentiram pivo koji kontrolisem na nekih 16-17c. Da li je to dovoljno za medovinu i ovaj kvasac koji si spomeno u receptu? I jos jedna stvar, moze li se kao kvasac koristiti obican pivski, tipa s-33 ili s-04 bas zbog temperature potrebne?
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ok mislim da sam nasao odgovor za pitanje kvasaca a to je da nece moci da se koriste obicni pivarski kvasci jer imaju alkoholnu toleranciju od maksimum 11%. Dakle pitanje i dalje stoji o temperaturi, nasao sam da je optimalna temperatura za pomenuti Lalvin kvasac 20-30c ali me zanima da li ce moci to i malo nize Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

imas lalvinovih kvasaca koji rade čak i ispod 16. međutim moraš biti svjestan da ti na tim temperaturama neće proizvoditi estere u količini u kojoj bi proizvodili na višim temperaturama. proguglaj malo lalvin kvasce. ja sam svoju medovinu fermentirao na sobnoj temperaturi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Hvala puno na odgovoru. Nista, povecacemo temperaturu podruma na 18-19. To ce i dalje biti dovoljno za fermentaciju piva a valjda ce biti neka zlatna sredina koja ce odgovarati medovini i potencijalno vinu.
Find Odgovori
Hellas Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ja sam pravio sa nekim vinskim kvascem i prvo se zezno nisam stavio na sobnu temperaturu nego na nekih 13 stepeni i fermentiralo je al jako jako sporo. Nakon 2-3 sedmice je skocila temperatura u podrumu na nekih 16 stepeni i onda je tek pocela fermentacija.
WWW Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Što je medovina (gvirc)?

Izvor: gospodarski list

Vrenje

Kao i ostala alkoholna pića, medovina se proizvodi vrenjem vodene otopine meda uz pomoć kvasaca (Saccharomyces cerevisiae). Postupak vrenja je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Tradicionalno vrenje odvijalo se uz pomoć spontane mikroflore koja se nalazila u medu ili voću koji se koristio. Međutim, ti kvasci ne daju uvijek zadovoljavajuće rezultate i vrlo često samo djelomično odrade svoj „posao“, to jest pretvorbu šećera iz meda u alkohol. Danas se stoga preporučuje uporaba selekcioniranih kultura kvasaca koje se koriste u proizvodnji vina i piva. Time osiguravamo pravilan tijek vrenja. Osim kvasca, preporuča se dodati i hranu za kvasac koja pridonosi nutritivnoj vrijednosti. Ona pruža određene količine dušika i vitamina koje kvasac u početku koristi za svoj rast i razvoj. Prije vrenja dodaje se i limunska kiselina kako bi se spustio pH i utjecalo na okus i stabilnost medovine. Dodaje se oko 10 – 20 g/100L medovine.

Med i kvasac

Medovina može sadržavati razne okuse i mirise koji potječu od vrste meda koji se koristi, začina (od kuda i potječe naziv gvirc) i kvasca koji se koristi. Ukoliko se koristi med tamnije boje (medljika, kesten...) dobit ćemo tamniju boju medovine. Kestenov med će dati jače okuse i jaču boju, dok će naprotiv bagremov med dati blagi okus i svjetliju boju. Zahvaljujući svojem kemijskom sastavu, med spada u skupinu namirnica s visokim antioksidacijskim kapacitetom. Većina antioksidansa preživljavaju uvjete tijekom vrenja, dok neki fenoli i proteini talože, te se smanjuju koncentracije tih spojeva u gotovoj medovini. Prilikom dodavanja meda treba pratiti specifičnu težinu medovine i dadavati med do 100°Oe što je oko 13,5% vol. potencijalnog alkohola. Neki recepti preporučuju kuhanje meda s vodom što može štetiti kvaliteti medovine i njenoj antioksidativnoj sposobnosti. Stoga pri zagrijavanju vode i meda treba paziti da temperatura ne prijeđe 40°C. Voda se može prokuhati prije na 100°C (sterilizacija) i onda ohladiti na 40°C. U tom trenutku možemo dodati med. Nakon hlađenja na 20°C, potrebno je dodati selekcioniranu kulturu kvasca koja je prethodno pravilno rehidrirana prema uputi proizvođača. Može se koristiti bilo koji soj kvasca koji se koristi za proizvodnju vina. Također se može dodati i hrana za kvasac. Nakon toga bocu je potrebno zatvoriti vrenjačom i ostaviti na vrenju 3-4 tjedna na 15°C. Nakon vrenja, potrebno je pretočiti medovinu s taloga kvasca i zasumporiti, kako bi je zaštitili od oksidativnih procesa i kvarenja. Ovisno o ostatku neprovrelog šećera u medovini razlikujemo suhu, polusuhu, poluslatku i slatku medovinu. Ukoliko je punimo u boce pred sami kraj vrenja, dobiti ćemo pjenušavu medovinu s otopljenim CO2.

Začini u medovini

Medovini u vrenju možemo dodavati i neke začine kao što su klinčići, cimet ili muškatni oraščić. Od biljaka koriste se končara (Filipendula ulmaria), hmelj ili čak lavanda i kamilica. Hmelj daje specifično gorak okus sličan pivu. Ovi začini maceriraju u medovini i otpuštaju specifične mirise i okuse koji čine medovinu posebnom. Dodaju se na početku prilikom dodavanja kvasca ili otapanja meda u vodi. Ovisno o začinu ili voću koji smo dodali razlikujemo više tipova medovine. Npr. medovina u kojoj su macerirali začini cimet, klinčići, korijander, đumbir, muškatni oraščić, narančina kora i vanilija naziva se Metheglin. Medovina s dodatkom hmelja u vrenju naziva se Braggot itd. Naš gvirc je također medovina karakteristična za područje oko grada Samobora i proizvodi se uz dodatak raznih začina
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

imam pitanje u vezi kvasca.
Dali bi za medovinu mogao se koristit kvasac za cider?
young cider yeast
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Možeš bez problema, to je zapravo skoro ista stvar i koristi se normalno za medovinu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ukratko o medovini
This post was last modified: 09.06.2015, 08:59 by Pivarunajavi.
Evo da vam predstavim moj uradak. Pravio sam medonu po prvi put. Kuvao sam med ne sjecam sebas omjera meda i vode. Uglavnom poslije kuvanja vode sam dodao koru od narandze, cimet karanfilic, i suvo grozdje. To sve aerirao i dodao kvasac, neki vinski, koji sam nasao u trgovini. Posto nisam bio kuci ostavio sam je u kuhinji, a to je bilo oko nove godine, strah me je bio da ce stati vrenje, ali ispalo je dobro. Dobro se izbistrila, i finog je okusa, mada ne znam sta da ocekujem, jer nikad prije nisam pio medovinu. Evo par slicica.

Nesto ne mogu ubaciti slike.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

mušice, ti si pravio medovinu pa bi imao pitanje za tebe.
Ovako koristio sam 2.5 kg meda od bagrema. Dobio sam pravi domaći.
Kvasac za cider.
Od začina sam dodao samo koricu limuna i štapić cimeta.
Drugo nisam imao doma Sad
danas sam pretoćio prvi put.
Malko sam probao i baš se med ne osjeti. Ni kvasac ni limun ni cimet.
Malko je slatkasto i ima neku gorčinu. Ne jaku gorčinu ali nekako vuče na gorkasto.
Sad me zanima dali je tako i tebi i dali če se poslije okusi srediti?
čak ni boja nije neka. Svijetlo je dosta.
Mogu uslikat pa postavit sliku.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Kad sam se vratio kuci (sa baustele) zateklo me je 80kg izvrcanog meda koji je sabran sa livade od 5 duluma divlje kupine i sa 100 sadnica domace kupine.Med je crn sto se vidi na slikama.Meni je med med a vidim da spominjete boju...cini li boja razliku u okusu?
[Image: 2iqzbpi.jpg]
[Image: 2uq0ms9.jpg]
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

ja zaista neznam. Ne kužim se u med. Mada mislim da je svaki med isti. Neznam zašto je ovaj crn.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools