Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ispiranje
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Ispiranje
Kako nema niti jedna tema konkretno na temu ispiranja odlučio sam otvoriti ovu temu jer mislim da je bitna kod ukomljavanja.

Pretpostavimo da kuham 31l piva od koje ću dobiti recimo 25,5l piva nakon kuhanja.

htio bih ispitati neke učinke i pravila ispiranja koji mi eto nisu najjasniji:

1. Recimo radim sa 5kg slada i ukomljavam 2,5l/kg dakle u mash tunu mi se nalazi po pravilu 2,5l*5kg= 12l vode koju sam zagrijao na 73C kako bi se temperatura spustila na željenih 66-68C kroz 60 minuta.
Slad popije nekih 5-6l vode i meni ostaje 6-8l komine koju sam dobio nakon eventualnog cijeđenja. [undefined=undefined]Dakle trebam još u mash tun dodati 23-25l vode kako bih dobio količinu vode za kuhanje iz gore navedenih 31l??[/undefined] Da li sam to dobro shvatio?

Inače, često sam radio bez ikakvog ispiranja, samo nakon 30min dodam ostatak vode koju sam pripremio za ukomljavanje i kad ocijedim onda od tih 30l dobijem 26l sladovine za kuhanje.

2. U nekim receptima stoji da moram dio vode pustiti da proključa ili blizu temperature ključanja kako bih podigao temp komine sa 68C na 75C ostavio neko vrijeme te radio ispiranje. Što je točno to?
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
Ajde ja kao laik da pokusam da ti odgovorim (da i sam proverim svoje znanje).

Dobro si razumeo princip za racunanje kplicine vode za ispiranje medjutim ima par razloga zasto ti ispada da ti treba toliko puno vode za ispiranje.

Prvo, mislim da bi trebalo da povecas kolicinu pocetne vode za ukomljavanje na 3l po kg slada. Dalje, mislim da ti je 5kg slada za 25.5 litara piva premalo ukoliko ciljas neki prosecan OG od 1.050. Mislim da bi za tu kolicinu morao imati barem 6kg do 6.5kg slada.

Po toj racunici sa 6kg slada bi ti trebalo 18l za ukomljavanje. Ako slad upije 6l i dobro si napravio komovnik tako da ti tokom cedjenja ne ostane vise od 1l sladovine zarobljeno trebalo bi da u loncu za kuvanje zavrsis sa 11l. Po toj racunici dodavanje 20l vode za ispiranje i ne izgleda strasno u odnosu na 18l za ukomljavanje

Dodavanje vode bez cedjenja da bi dobio kolicinu za kuvanje ti nikako nije dobro. Ispiranje bas i sluzi da bi izvukao sto vise secera iz slada. Ako ne cedis dobices dosta manji OG nego sto bi ocekivao.

Princip koji si opisao na kraju posta se zove Mash Out. Teorija je da se dizanjem temperature komine na 75c prekinu sve konverzije pre cedjenja.

Nadam se da sam pomogao.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Ispiranje
jesi SixtySix, pomogao si, ALI ima tu jedna caka. Ima na netu dosta oprečnih podataka o tome. Recimo da ja sad želim pivo og-a oko 1.040 pa sam zato 'gađao' na ovih 5kg slada. Uzeti ćemo da sam na tih 5kg slada stavljao 3l/kg vode i dobio sam recimo 10 litara komine nakon što sam otpustio kominu kroz pipicu i sad dalje moram ići sa 21 litrom na nekih 76-77C kako bih isprao i dobio u loncu za kuhanje 31l. To mi se čini puno.

Inače sam radio bez ispiranja,dodam svu vodu u mash tun i nakon 60 min samo ocjedim u lonac, ali efikasnost mi je bila 66% do maksimum 72%, rijetko više od toga. Smatram da ne trebam ići tolikom količinom vode u ispiranju nego mi se čini da bi time prerazrijedio kominu ili se varam.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
This post was last modified: 06.09.2013, 04:01 by SixtySix.
Ako ciljas nizi OG onda je to sasvim u redu. Vidi, tebe u principu ne treba da brine ukoliko ti se cini da je potrebno mnogo vode za ispiranje. Ako si ti pogodio svoj boil volume i na kraju pogodio OG onda si na konju.

Ispiranje bi svakako trebalo da radis bas zbog efikasnosti. E sad ako ti recept kaze jedno a ti si omasio OG drasticno e onda se treba zabrinuti i traziti problem. Ako su parametri na mestu samo vozi.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Ispiranje
(06.09.2013, 02:32 )rale Wrote: jesi SixtySix, pomogao si, ALI ima tu jedna caka. Ima na netu dosta oprečnih podataka o tome. Recimo da ja sad želim pivo og-a oko 1.040 pa sam zato 'gađao' na ovih 5kg slada. Uzeti ćemo da sam na tih 5kg slada stavljao 3l/kg vode i dobio sam recimo 10 litara komine nakon što sam otpustio kominu kroz pipicu i sad dalje moram ići sa 21 litrom na nekih 76-77C kako bih isprao i dobio u loncu za kuhanje 31l. To mi se čini puno.

Inače sam radio bez ispiranja,dodam svu vodu u mash tun i nakon 60 min samo ocjedim u lonac, ali efikasnost mi je bila 66% do maksimum 72%, rijetko više od toga. Smatram da ne trebam ići tolikom količinom vode u ispiranju nego mi se čini da bi time prerazrijedio kominu ili se varam.

Kako ako imas 3l/kg imas samo 10l?
Zar nije to 15l mash in vode. Za ispiranje trebas nekih 20l ( zavisno od zeljenog OG) ali ce biti toliko ako gadjas 1045 ili tako...


Ukupna kolicina vode je odprilike 7x slad
I sve je ok. 5 l se izgubi u mash tunu ( slad pojede) a jos 5 ispari + dead space
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Ispiranje
illuminated nisi me skontao, mislio sam na 10l nakon cijeđenja.

dakle moj izračun je sljedeći:

3kg/l = 15 l vode

nakon 60min i cijeđenja dobijem cca 10-12l

dodajem još 20-22l vode u mash tun i puštam u lonac da bi dobio ciljanih 31l.

sutra pokušavam. mash out ovaj put neću raditi.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Ispiranje
evo danas radio sve ispalo uredu osim jedne zamjerke, a to je da mi je temperatura ukomljavanja pala na 63C, a planirao sam imati 66C kroz puni sat ukomljavanja.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
Sta je bio problem? Jel ti bila preniska temperatura strike vode ili ti se omaklo? U principu nista strasno samo si dobio malo vise fermentabilnih secera te ce ti i pivo biti malo suvlje.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Ispiranje
To je i dobro jer sam radio dry stout sa safaleom s04 pa neka padne ispod 1.010 kako kaze u beertoolsu. Dotad se krti snpa jako dobro pivo. Vrhunsko. Smile
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
RE: Ispiranje
Hteo bi malo da se ubacim ako moze, potrebna su mi iskustva koji se duze ovim bave, novi sam u ovome i dosta sam citao na raznim forumima i nabavio sam dosta opreme i slada i hmelja i skuvao sam nesto piva, tj. prvi pokusaj, pa se sada pripremam za drugi da ispravim greske od prvog puta, pa bi hteo da pitam u vezi ispiranja.

Ovako moje pitanje je ako sam dobro razumeo,pokusavam neki sablon da rnadjem za ovo ispiranje, moje pitanje je da li moze ovako?

1. pripremljen slad ukomljavam 1:3 ili 1:3,5 (kako ko radi), tj. 1 kg slada na 3 litre vode
2. slad popije otprilike 1 L na 1 kg slada,
3. dodaje se onoliko vode za ispiranje da se dobije ukupan odnos 1 slad :5 voda, a na kraju ono sto je ostalo posle ukomljavanja + dodato za ispiranje treba da bude 1:7

Sad matematicki da pokusam da objasnim/pitam?
Imam 3 kg slada i stavljam ga u 9 L vode,
3 litre popije slad kad ocedim ostaje 6, ispiram sa 15 L da bi dobije odnos 1:5, a na kraju u loncu za kuvanje ispadne 1:7, pa deo ispari i bude kako treba za fermentaciju.

Da li ovo pije vodu, da li je to tako?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ispiranje
stavljao sam formulu negdje na forumu pa koristi pretragu. imaš u čitavoj stvari i gubitke u komovniku, gubitke kod isparavanja, gubitke kod hlađenja, gubitke kod absorbcije hmelja itd....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Ispiranje
Ima tu jos par parametara koje moras uzeti u obzir. Kao na primer da, u zavisnosti od opreme koju koristis, neces moci da prebacis svu sladovinu iz MLT-a u BK. Uvek ostane odredjena kolicina zarobljena.

Po meni, ne bi se trebalo opterecivati odnosima slada i krajnjeg volumena u BK. Napravis recept sa zeljenim OG. Odatle vidis kolio ce ti slada trebati. Na osnovu toga odredis kolicinu strike vode (vode za ukomljavanje) i ocedis. Kad vidis koliko si ukupno ocedio, isperes sa onoliko vode koliko ti fali da dostignes zeljeni boil volumen.

Ovo je nesto sto ce ti posle par kuvanja biti vrlo jednostavno da shvatis. Naravno koriscenje software-a za pravljenje recepata pomaze jako.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools