pivkana
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation:
1
Location: Beograd
|
RE: Ukratko o cideru
hvala brate na odg...sad citam i u jednoj knjizi da bi trebalo kuvati sok do najmanje 180F, tj nekih 80ak C...znaci prokuvati uglavnom jer se tako ubija i divlji kvasac koji nam nije potreban ako koristimo ove namenske kvasce...koristicu S-04, kako sam i planirao...
mozes li malo da mi objasnis proces sa kvascem...uglavnom sam gledao da ga stavljaju direktno iz kesice u sladovinu, neko ni ne promesa, a sad citam da bi kvasac trebalo prethodno da se ''pripremi''...takodje i sto se tice gaziranja, gledao sam da sipaju direktno secer u flase, u koje je prethodno sipano pivo i samo promuckaju flasu, a onda sam citao i da bi secer prvo trebalo da se rastopi u vodi pa da se doda sladovini, itd...
|
|
|
SixtySix
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Ukratko o cideru
This post was last modified: 10.09.2013, 12:44 by SixtySix.
Sto se kvasaca i gaziranja tice proces je isti kao i za pivo. Suve kvasce bi trebalo rehidrirati. Prokuvas casu vode, ohladis je na sobnu temperaturu, dodas kvasac, malo promesas, poklopis plasticnom folijom i ostavis jedno pola sata do sat. Obicno mozes to da uradis kad si stavio sladovinu na kuvanje. Dok ga ti skuvas i ohladis kvasac ce naveliko biti spreman. Samo prespes tu casu sa kvascem u fermentor i to je to. Naravno ne treba naglasavati da sve mora da bde dezinfikovano, od case pa do kasicice kojom ces promesati kvasac.
Za gaziranje postoji mnogo nacina kako mozes da radis. Nacin koji mnogi ljudi smatraju najbolji jeste da se zeljna kolicina secera prokuva u nesto vode, ohladi na sobnu temperaturu (pozeljno na temperaturu sladovine u fermentoru) i onda sipa u "Bottling bucket" odnosno sud velicine fermentora koji ce ti sluziti za flasiranje. Nakon toga u Bottling Bucket nalijes pivo iz fermentora i onda flasiras. Na taj nacin si siguran da ce rastvor secera ravnomerno rasporediti na celu kolicinu piva.
U principu uzmes jos jedan sud identican kao tvoj fermentor u njega sipas rastvor vode i secera i na njega pretocis pivo. Naravno nikakvog pljuskanja, buckanja, naglih sipanja i slicno. Iz tog suda pretaces u flase i to je to. Naravno mozes da sipas i male kolicine secera direktno u flase ali po meni je to velika zajebancija. Neki rastvor secera i vode sipaju u medicinski spric i onda opet u svaku flasu sipaju malo.
E sad ja jedno pitanje. Prokuvao bih jedno 5l vode i nakon sto je ohladim ostavio u plasticnom dezinfikovanom balonu da imam sterilne vode na raspolaganju bas za ovakve zajebancije kada treba nesto sitno sterilne vode. Radi li neko ovako i sta bi mogli biti potencijalni problemi?
|
|
|
Alkomen
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 15
Joined: Sep 2013
Reputation:
0
Location: Srbija,Sremska Mitrovica
|
RE: Ukratko o cideru
I ja sam pre nekako eksperimentisao sa ciderom.Nisam ima sa cim da izmerim OG pa sam dobio cider sa puno alkohola i poprilicno kiseo.Kiselost sam resio sa ubacivanjem isitnjene krede a alkohol razblazivanjem sa vodom.Dodao sam i malo secera da popravim ukus i sve to lepo flasirao.Posle nekoliko dana prva degustacija,gaziranost odlicna mozda i vise nego potrebna posto prilikom otvaranja flase malo iskipi ali to i nije toliko vazno.Medjutim sav secer je ponovo presao u alkohol i deo kiselosti se vratio,verovatno zbog secera kojeg sam ubacio da bih dobio gaziranost i popravio ukus.
|
|
|
Alkomen
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 15
Joined: Sep 2013
Reputation:
0
Location: Srbija,Sremska Mitrovica
|
RE: Ukratko o cideru
Hvala na savetu,predpostavljao sam da je to u pitanju.Sledeci eksperiment ce biti uskoro pa cemo videti sta ce biti,u svakom slucaju napisacu ovde kako je sve ispalo.Svaki savet je dobro dosao!
|
|
|
Alivio
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation:
0
Location:
|
RE: Ukratko o cideru
Napravih i ja jabučnjak ove godine .Jabuke su bile dosta kisele a bilo je i natrulih pa sam ih nakon pranja u vodi posuo vinobranom i ponovo dodao vodu .Nakon ispiranja trebalo je sve to izrezati na komadiće da odbacim natrule dijelove i da komadiće mogu ubacivati u sokovnik pošto nisam imao bolji način cijeđenja .
Katastrofa od posla .16L jabučnog soka sa 150 grama šećera je dalo OG-1.055 .Vrećica vinskog kvasca je to stjerala na FG-1.000 .Boja divna ,miris fantastičan (baš po jabukama) ali okus =kiselooo .
Nakon eksperimentiranja sa umjetnim zaslađivačem odlučeno je da za flaširanje ide 8grama šećera i 6 tabletica zaslađivača na jednu litru .
Jabučnjak mi se jako svidjeo i brzo se popio .Nova tura čeka na flaširanje ali sa drugom vrstama jabuka,drugim kvascem i još nekin dodatcima (smeđi šećer,med,cimet).
Koliko god da sam se napatio sa sokovnikom mislim da je istjerao sve pozitivno iz jabuka ,miris ,okus i boju .
|
|
|