Valdemor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Banja Luka ili Ulm
|
Safale S-04
Da li je moguće da Safale S-04 završi fermentaciju za 3 dana? OG mi je bila 1,050, nakon tri dana spec. tež. 1,014, a evo danas (peti dan) gledam sva pjena sa površine je nestala.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Safale S-04
da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.
@djulba i @illuminated: fermentacija kao takva najčešće završi za 3-7 dana, ali nas osim samog procesa fermentacije zanimaju i svi postfermentacijski procesi i zato pivo mora ležati na kvascu još neko vrijeme jer kvasac prilikom same fermentacije stvara dosta spojeva koje poslije "počisti iza sebe" tako što ih reabsorbira i preradi, ali za to je potrebno još vremena. ti postfermentacijski procesi se dešavaju nakon što je završena primarna fermentacija. na primjer kvasac reabsorbira diacetil koji je nepoželjan u pivu, a i količine DMS-a se smanjuju prilikom tog ležanja na kvascu. smatra se da je za sve te procese dovoljno 15-20 dana, ali je početnicima daleko sigurnije ostaviti pivo 21 dan, pa i duže na kvascu radi sigurnosti. ja nikad ne flaširam prije 21 dan.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 02:35 )Pivska Mušica Wrote: da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.
Mozes li malo detaljnije opisati to oko temperature? Na koju temperaturu spustis fermentor? Da li podignes temperaturu nakon odredjenog broja dana?
Hvala.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
Valdemor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Banja Luka ili Ulm
|
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 02:35 )Pivska Mušica Wrote: da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.
@djulba i @illuminated: fermentacija kao takva najčešće završi za 3-7 dana, ali nas osim samog procesa fermentacije zanimaju i svi postfermentacijski procesi i zato pivo mora ležati na kvascu još neko vrijeme jer kvasac prilikom same fermentacije stvara dosta spojeva koje poslije "počisti iza sebe" tako što ih reabsorbira i preradi, ali za to je potrebno još vremena. ti postfermentacijski procesi se dešavaju nakon što je završena primarna fermentacija. na primjer kvasac reabsorbira diacetil koji je nepoželjan u pivu, a i količine DMS-a se smanjuju prilikom tog ležanja na kvascu. smatra se da je za sve te procese dovoljno 15-20 dana, ali je početnicima daleko sigurnije ostaviti pivo 21 dan, pa i duže na kvascu radi sigurnosti. ja nikad ne flaširam prije 21 dan.
U pravu si. Spustila se spec. tež. na 1,012, ali nema šanse da ja čekam 21 dan da to flaširam Sutra ću to obaviti najvjerovatnije (sedmi dan). Umiješao slad na 50 step, proteinska pauza 15 min na 55, presaharifikacija 40 min na 64 st. C, saharifikacija1 20 minuata na 72, saharifikacija2 20 minuta na 78, i još isprao slad sa 1,5l vode na 78 st. C i kuvao 80 minuta. Aeraciju sam napravio intenzivnim mućkanjem cijele kante .
|
|
|