Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Yeast starter
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
@Pop, prije svega ja mislim da ti ovdje imas vise od 10ml kvasca - meni se čini oko 30-40mL. svaki step radiš otprilike 24-48 sati i nakon svakog stepa ide starter u frižider da se opet istaloži, a onda ide dekantiranje i dodavanje sladovine za novi step. nemoj bacati ništa nego uradi stepping, zašto ne.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Yeast starter
Jedan step na stir platu traje cca 24h
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
mislim da pop nema stir plate ako sam dobro shvatio....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Yeast starter
To bi radio na stir plateu!
Ček, mislite da ja tamo imam 30-40ml kvasca (ono malo bijelog što se nazire)?
Mislim da slika možda krivo govori, visina kvasca je 6milimetara ako to pomaže u razotkrivanju!
Ako moram stepat u 3 koraka pitam se jel vrijedno muke patit se tri dana!? U pitanju je US-05.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
za US-05 NIKAD se ne bi mučio sa pranjem, starterom ili steppingom Smile na ta tri dana dodaj još dva-tri dana i stigne ti iz UK.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Yeast starter
(29.01.2013, 09:07 )pivska mušica Wrote: za US-05 NIKAD se ne bi mučio sa pranjem, starterom ili steppingom Smile na ta tri dana dodaj još dva-tri dana i stigne ti iz UK.

Radio sam nedavno dvije šarže, jedna sa US-05, a druga sa S-33!
Šta bi dobio mješanjem ta dva kvasca gdje bi dobio oko 50mililitara?
I da, vjerovatno se više neću zajebavati sa pranjem suhog kvasca.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
nisam baš siguran šta bi dobio miješanjem ova dva kvasca. ali mislim da ne bi pogriješio jer tebe sad više zanima broj aktivnih stanica od karakteristika samog kvasca. nakon množenja, ako dodaš pravilan broj stanica u pivo, ne bi trebao imati probleme sa under pitchingom, ali će najvjerovatnije jedan od ova dva soja kvasca biti dominantniji i jednostavno nadjačati drugi, te 'osvojiti' cijelu sladovinu za sebe.

S-33 je malo više estery tako da ako budeš imao malo voćnije pivo, najvjerovatnije da je taj preuzeo kontrolu nad sladovinom....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Yeast starter
Koliko dugo se moze cuvati starter u frizideru? Napravio sam jedan starter prije 2 dana, i izgleda da necu moci da pravim pivo ove sedmice. Kako citam po netu, neki kazu do 7 dana, neki kazu da su cuvali po godinu dana.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
moze sigurno desetak dana nije to strašno. jedino pazi da se ne inficira.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Yeast starter
This post was last modified: 14.10.2013, 07:12 by raix.
koji kalkulator da koristim posto mi http://www.yeastcalc.com/ izbacuje da je potrebno 2l startera, dok mr malty izbacuje neverovatnih 9 litara (juce je bilo oko 3,3l) a beersmith kaze da je potrebno svega 0,5l.
pritom sam sve parametre namestio na isto 28l, og 1054, datum proizvodnje kvasca 13.08.13.
potpuno sam zbunjen.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast starter
(14.10.2013, 07:11 )raix Wrote: koji kalkulator da koristim posto mi http://www.yeastcalc.com/ izbacuje da je potrebno 2l startera, dok mr malty izbacuje neverovatnih 9 litara (juce je bilo oko 3,3l) a beersmith kaze da je potrebno svega 0,5l.
pritom sam sve parametre namestio na isto 28l, og 1054, datum proizvodnje kvasca 13.08.13.
potpuno sam zbunjen.


raix, meni pokazuje potpuno jednako kad u ova dva kalkulatora unesem iste podatke... zapravo yeastcalc mi kaže 2l a mr malty 2,4l ali to je poprilično blizu, posebno uzevši u obzir da se na mr malty može mijenjati 'growth factor'

tako velika razlika je nemoguća... sigurno nešto ne unosiš dobro. ali da bi ti bilo lakše, napravi starter od 2 l i nećeš se zeznuti svakako.

nisi rekao koje pivo i koji kvasac...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Yeast starter
mr malty i meni kaze da treba oko 2,3l kvasca ali i i tri (vials or packs) kada pomerim growth factor u levo. a kada pomerim growth factor u desno onda mi napise da mi treba jedan vial or pack i 9l startera.
posto imam samo jedno pakovanje kvasca mislio sam da je ova vrednost, kada pomerim growth factor u desno, ta koju trazim.

da planiram da pravim oatmeal stout, a razmisljam se da u sve to ubacim i esspreso ne bi li malo zacinio. mogao bih i recept da postavim...
kavasac je wyeast 1084 irish ale.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools