RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Odlučio sam kupit RO filter, našao sam i nešto o vodi za moje mjesto ali mislim da tu nema dovoljno informacija. Da li to znači da ću u 100% RO vode morat dodavat aditive ili ću miješat RO sa vodovodnom?
Da li mi treba još nešto osim ovoga? I koliko otprilike čega ide u 60l RO vode, recimo da radim 30l ukomljavanje 30l ispiranje? Mislio sam kuhat IPA i Pale ale klonove od Sierra Nevade
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
nedostaje ti ovdje dosta podataka za vodu, tako da proračun nećeš moći napraviti ako budeš miješao RO sa ovom vodom. naravno, možeš koristiti 100% RO vodu i prilagoditi je sa mineralnim solima i kiselinom. to što si napisao ti je dovoljno. možeš koristiti mliječnu ili fosfornu kiselinu (btw. gdje si ih našao?)
(11.11.2013, 06:14 )pivska mušica Wrote: nedostaje ti ovdje dosta podataka za vodu, tako da proračun nećeš moći napraviti ako budeš miješao RO sa ovom vodom. naravno, možeš koristiti 100% RO vodu i prilagoditi je sa mineralnim solima i kiselinom. to što si napisao ti je dovoljno. možeš koristiti mliječnu ili fosfornu kiselinu (btw. gdje si ih našao?)
Možeš kliknut, gore su linkovi. Fosfornu sam našao na njuškalo oglasniku a mliječnu u cedar-agro, mislim da sam tamo kupio i vinator. Uzet ću fosfornu pošto je duplo jeftinija. Ako ti treba mogu i za tebe uzet, samo neznam koliko je poštarina Hr-BiH
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Imam još dva pitanja u vezi RO. Da li se RO voda može koristiti sa star sanom, i da li se mliječna i fosforna kiselina isto doziraju tj. da li je 2ml mliječne isto što i 2ml fosforne kiseline?
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
mozes RO vodu koristiti za star san. fosforna kiselina je malo jača od mliječne. ali naravno moraš paziti na koncentraciju samih kiselina, logično da će ista količina 88% mliječne kiseline smanjiti pH više nego 75% fosforna.
This post was last modified: 23.04.2014, 08:47 by ale ale.
Da li prilagodjavate vodu i za ukomljavanje i ispiranje ili samo ovu prvu za ukomljavanje?
(ima opcija u ez_calculatoru)
Ja sve dodam (gips, CaCla, MgSO4 + mlijecnu kiselinu) samo kod ukomljavanja i samo tad mjerim PH vrijednost komine (5,2 vrele ganjam).
Tako da nisam siguran, koja mi je Ph vrijednost komine kod ispiranja i da li ima to neke veze...
Profil vode u loncu mi je onda ok, samo nisam siguran da li ima nekog uticaja to sto ne stavljam mlijecnu kiselinu i ostale sastojke u vodu za ispiranje.
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Može li se Oksalna kiselina koristiti za regulaciju PH vrijednosti? U pčelarstvu je koriste isto za šta i mliječnu kiselinu. Evo slika sa boce. Spada u blaže kiseline kao i mliječna.
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
@ale ale: ako uspiješ dobiti povoljan pH komine sa solima i kiselinom u mashu, a u isto vrijeme s tim istim solima dobiti i željeni mineralni sastav u pivu, onda nema nikakve potrebe da se tretira voda za ispiranje. voda za ispiranje može biti destilirana. to je napisao Kai Troester, a njemu itekako vjerujem. inače, njegov blog je fantastičan za naučiti mnoge stvari o vodi, ali i o ostalim stvarima.
ja ako imam višak soli za dodati, onda ih dodajem direktno u lonac nakon ispiranja, prije nego zakuham pivo.
@rafter: nisam siguran za oksalnu kiselinu. ni na jednom mjestu nisam uspio pročitati da se može koristiti za podešavanje pH vrijednosti komine, to sam siguran. dvije kiseline koje se koriste su mliječna ili fosforna, a u baš situacijama kad se nema niti jedna niti druga onda može proći i limunska, mada to može ostaviti posljedice na okus piva. oksalna kiselina, koliko se sjećam, stvara se prirodno u samom sladu i višak te kiseline može uzrokovati jaku mutnoću u pivu, tako sam negdje čitao, ne mogu se sjetiti gdje. uglavnom, ako se po tome vodimo, onda se ne bi trebala koristiti za podešavanje pH vrijednosti.
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
teorija kaže da kombinacija visoke temperature i visoke alkalnosti tvrde vode, te niske količine šećera u grain bedu prije ispiranja doprinose ekstrakciji tanina i moguće je da u tom slučaju pivo bude lagano oporo, tako da bi bolje bilo ispirati s vodom koja ima neutralan pH, a RO/destilirana voda ima pH oko 7 što je u neutralnom dijelu ljestvice.