mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
(18.11.2013, 11:02 )Uzvrnd Wrote: I ja bih molio one koji su prošli početničke korake u Beersmith-u da malo pomognu. Instalisao sam ga i 'registrovao', podesio metrički sistem jedinica, dodao komplet moje opreme i u Inventory dodao sirovine koje sam kupio. Zatim sam htio da vidim radim li dobro tako što sam uzeo uputstvo za pivo koje mi je slao Djulba za tu pivu (http://volimpivo.ba/thread-423-page-4.html) uporedio sa uputstvom koje je meni proram izbacio. E sad, tu sam našao jedini način da vidim uputstvo korak po korak tako što sam išao na print, znači u vidu reporta. Kako je DJulba došao do opcije da kopira onako sažeto uputstvo, ili je to do programa? Mislim da je on koristio Beertools.
Dalje, ima i razlike u samom receptu a osnovna razlike je u hmeljevima. Meni je Djulba napisao da upotrijebim ukupno 60 g aurore i 70 g cascade u različitim fazama kuvanja ( 60 min, 40 min, 10 min...) dok je meni program dao da stavim po 28 g oba hmelja na početku kuvanja ( 60 min). Otkud ta razlika, jesam li nešto zeznuo? Ovo je bilo testno za već poznati recept, bojim se da se ne zeznem kad budem pravio novi recept.
tu količinu hmelja ti stavljaš. po defaultu ti je 28,5 g. dakle, ti sam stavljaš koliko ti je potribno hmelja. takođe, i postotak alfa kiselina koriguješ, tako što unosiš onu vrijednost koju ima hmelj koji ti koristiš za kuhanje. tako isto za sladove.
|
|
|
Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV
Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
(18.11.2013, 11:12 )mange_tout! Wrote: (18.11.2013, 11:02 )Uzvrnd Wrote: I ja bih molio one koji su prošli početničke korake u Beersmith-u da malo pomognu. Instalisao sam ga i 'registrovao', podesio metrički sistem jedinica, dodao komplet moje opreme i u Inventory dodao sirovine koje sam kupio. Zatim sam htio da vidim radim li dobro tako što sam uzeo uputstvo za pivo koje mi je slao Djulba za tu pivu (http://volimpivo.ba/thread-423-page-4.html) uporedio sa uputstvom koje je meni proram izbacio. E sad, tu sam našao jedini način da vidim uputstvo korak po korak tako što sam išao na print, znači u vidu reporta. Kako je DJulba došao do opcije da kopira onako sažeto uputstvo, ili je to do programa? Mislim da je on koristio Beertools.
Dalje, ima i razlike u samom receptu a osnovna razlike je u hmeljevima. Meni je Djulba napisao da upotrijebim ukupno 60 g aurore i 70 g cascade u različitim fazama kuvanja ( 60 min, 40 min, 10 min...) dok je meni program dao da stavim po 28 g oba hmelja na početku kuvanja ( 60 min). Otkud ta razlika, jesam li nešto zeznuo? Ovo je bilo testno za već poznati recept, bojim se da se ne zeznem kad budem pravio novi recept.
tu količinu hmelja ti stavljaš. po defaultu ti je 28,5 g. dakle, ti sam stavljaš koliko ti je potribno hmelja. takođe, i postotak alfa kiselina koriguješ, tako što unosiš onu vrijednost koju ima hmelj koji ti koristiš za kuhanje. tako isto za sladove. Mange, a kako je onda Djulba odredio količinu hmelja za moje pivo, pretpostavljam iz iskustva? Kako ja da odredim za neko drugo pivo, otprilike ili po nečijem savjetu? Kako se određuje procenat alfa-kiselina u hmelju i sladu? Na šta one prvenstveno utiču? Puno pitanja, ali imam ih još
|
|
|
Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV
Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
(18.11.2013, 02:32 )mange_tout! Wrote: vjerujem da je djulba iz iskustva odredio količinu, i vjerujem da je pratio stil u kome je pravio pivo. svaki stil ima interval vrijednosti IBU jedinica (npr american pale ale 30-45) kojeg kućni pivari "prate", odnosno količinu hmelja koju će staviti u recept prilagođavaju tom intervalu. ako ti želiš da pratiš stilove onda ćeš po navedenim vrijednostima za svaki stil stavljati određenu količinu hmelja. beer smith će ti tačno odrediti koja količina hmelja je potrebna da se zadovolji određeni stil.
procenat alfa kiselina ti navede proizvođač ili prodavač hmelja. i on za istu sortu ne mora uvijek da bude isti, ali se kreće po nekom već utvrđenom standardu. kada nabaviš hmelj uz njega će ti doći podatak koliko ta berba sadrži alfa kiselina. taj podatak unosiš u beer smith. isti slučaj je sa vrijednošću EBC kod sladova koji određuju boju kod piva. svaki slad ima određenu vrijednost EBC, koju opet ti unosiš u beer smith.
postotak alfa kiselina utiče na gorčinu piva. što je taj broj veći gorče ti je pivo. EBC kod sladova utiče na boju, i opet što je taj broj veći, dobit ćeš tamnije pivo.
Znači, softver samo pomaže, ne diktira on recept? Kako vidim, najbitnije je iskustvo i savjeti od kolega? A kad unesem recept, tj. sastojke šta poslije toga treba da kliknem da on to sve složi u uputstvo i recept koji mogu držati kod sebe prilikom kuvanja?
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
(18.11.2013, 04:02 )Uzvrnd Wrote: (18.11.2013, 02:32 )mange_tout! Wrote: vjerujem da je djulba iz iskustva odredio količinu, i vjerujem da je pratio stil u kome je pravio pivo. svaki stil ima interval vrijednosti IBU jedinica (npr american pale ale 30-45) kojeg kućni pivari "prate", odnosno količinu hmelja koju će staviti u recept prilagođavaju tom intervalu. ako ti želiš da pratiš stilove onda ćeš po navedenim vrijednostima za svaki stil stavljati određenu količinu hmelja. beer smith će ti tačno odrediti koja količina hmelja je potrebna da se zadovolji određeni stil.
procenat alfa kiselina ti navede proizvođač ili prodavač hmelja. i on za istu sortu ne mora uvijek da bude isti, ali se kreće po nekom već utvrđenom standardu. kada nabaviš hmelj uz njega će ti doći podatak koliko ta berba sadrži alfa kiselina. taj podatak unosiš u beer smith. isti slučaj je sa vrijednošću EBC kod sladova koji određuju boju kod piva. svaki slad ima određenu vrijednost EBC, koju opet ti unosiš u beer smith.
postotak alfa kiselina utiče na gorčinu piva. što je taj broj veći gorče ti je pivo. EBC kod sladova utiče na boju, i opet što je taj broj veći, dobit ćeš tamnije pivo.
Znači, softver samo pomaže, ne diktira on recept? Kako vidim, najbitnije je iskustvo i savjeti od kolega? A kad unesem recept, tj. sastojke šta poslije toga treba da kliknem da on to sve složi u uputstvo i recept koji mogu držati kod sebe prilikom kuvanja?
da beer smith pomaže, odnosno proračunava ti još količinu vode potrebnu za ukomljavanje, njenu temperaturu... a sve na osnovu tvojih želja tj. onoga što si ti zamislio kako će izgledati pivo. ja nikada ne printam recept, nego ga zapamtim
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo
Imam problem sa podesavanjem ukomljavanja u Brewtargetu.
Naime, kada hocu da radim mashout nakon resta za konverziju (60 min na 67C), taj korak unesem isto kao i prvi. Problem je sto mi onda Brewtarget izbaci npr. 20 L vode od 83C da dodam u npr. 13 L vode sa sladom koji se vec nalaze u Mash Tunu kapaciteta 30 L, sto znaci da ne moze. Pored toga, automatski mi doda i Final Batch Sparge sa nekih 6-7 L vode na nekoj temp.
Taj problem sam prevazisao tako sto sam ispostovao uputstva programa, s tim da sam u kominu dodao nekih 2-3 litra prokuvale vode (uzeto od onih 20L), tj. onoliko koliko je trebalo da temperaturu povecam na 76.7C za mashout.
Kada je prosao taj mashout rest od 10 minuta onda sam poceo sa ispustanjem sladovine. Kada je prvi dio sladovine sav istekao, onda sam u tun usuo i ostatak vode iz lonca i nastavio sa ispiranjem mjereci preboil gravity u loncu i prestao sam ispirati kad je mjerenje pokazalo malo nizu gustinu prije kuvanja nego sto je bilo po receptu. U tunu mi je ostalo jos oko 3 L sladovine koju sam bacio jer je bila prerijetka.
Ima li neki drugi nacin za podesavanje mashout-a? Ovako sam izgubio ova 3 L i tacno toliko mi je falilo na kraju u fermentoru.
Moze li se ovo rijesiti u Beersmeth-u? Istekla mi je trial verzija pa da znam hocu li kupovati punu.
|
|
|