Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Safale S-04
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
nije nikome od nas, ali ipak je najbolja škola kad naučiš na vlastitim greškama Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Safale S-04
Ja sam isto pravio to pivo i cekao sam 21 dan. Nije bilo lako ali eto uspjelo se Big Grin.
Kad si vec 4-5 mjeseci pravio taj sistem nije valjda da je zapelo 7 dana sacekati..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 03:17 )sarajevskopivo Wrote:
(29.11.2012, 02:35 )Pivska Mušica Wrote: da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.

Mozes li malo detaljnije opisati to oko temperature? Na koju temperaturu spustis fermentor? Da li podignes temperaturu nakon odredjenog broja dana?
Hvala.

kvasac se doda u sladovinu na uobičajenoj temperaturi (cca. 22-24°C), a onda procijenim otprilike lag time (kod nekih kvasaca jednostavno znam po iskustvu) i negdje nakon 2/3 lag time-a počnem postepeno spuštati temperaturu na onu na kojoj želim da pivo fermentira. ovo postepeno spuštanje može potrajati nekoliko sati.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Safale S-04
Ostalo mi Wort-a sa dodanim kvascem cca 1litar. Presuo sam u sterilnu teglu od 3 litre i mislim u njoj pokusati namnoziti kvasac. Cisto da pokusam sa S-04 prije nego predjem na skuplje tekuce. Savjet sta i kako uraditi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
kako misliš ostalo ti worta sa dodanim kvascem? nije mi jasno - jel odfermentiralo pivo pa ti ostalo malo?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Safale S-04
(02.12.2012, 07:10 )Pivska Mušica Wrote: kako misliš ostalo ti worta sa dodanim kvascem? nije mi jasno - jel odfermentiralo pivo pa ti ostalo malo?

Nije danas kuhano , aerirano i dodan kvasac, ostalo malo. Cekati da zavrsi fermentaciju pa ici na pranje kvasca pa onda steping. Da se ucim jednostavno sa ostatkom ovih lako dostupnih kvasaca.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
to radiš nakon ispiranja kvasca iz taloga. još jedna dobra tehnika je krauzening, odnosno skimming - kada pivo bude u fazi najjače fermentacije, pokupiš s vrha, s one pjene (krauzena), kvasac. tu su najjače i najzdravije stanice kvasca. ta je stara tehnika, ali se još uvijek koristi u pivarama.

onda napraviš starter (novi wort) i dodaš taj kvasac.

za razmnožavanje kvasca wort mora biti gustoće 1.040 SG i ne više, ali ne i manje. zato taj 1 l sladovine koji ti je ostao i nije baš iskoristiv.

nije mi jasno kako ti je ostalo viška sladovine? nije ti moglo stati u fermentor?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Safale S-04
Nije moglo stati, koristio plasticni demizon od 5 galona i napunio ga do konusa. Ostalo malo mozda nema ni litar ( i kao svaki pravi skotlandjanin :ideaSmile da iskoristim za sta bilo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
smrzneš u zamrzivaču i umjesto bijelog šećera iskoristiš tu sladovinu poslije za karbonizaciju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Safale S-04
(02.12.2012, 07:53 )Pivska Mušica Wrote: smrzneš u zamrzivaču i umjesto bijelog šećera iskoristiš tu sladovinu poslije za karbonizaciju.

Super ideja, hoce li biti dovoljno secera u sladovini ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
e to sad treba izračunati..... koliki ti je bio OG?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Safale S-04
(02.12.2012, 08:01 )Pivska Mušica Wrote: e to sad treba izračunati..... koliki ti je bio OG?

1048
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools