Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 12:37 )rale Wrote: Uređaj sam nabavio i počeo sam prilagođavati vodu, doduše još ju mješam sa vodovodnom u omjerima 50:50, a možda već od idućeg kuhanja neke IPA-e i u omjeru RO/vodovodna 4:1, mislim da će to biti dobar omjer za svijetlo pivo. Sve je uredu, samo sporo curi Smile

Voda kod mene je srednje karbonatne tvrdoće. U razgovoru sa glavešinama lokalnog vodovoda dobio sam usmene podatke da je tvrdoća između 12-14 njemačkih jedinica tvrdoće, a to ovisi o količini padalina, godišnjem dobu i tako. Mislim da je to ok voda za tamna pa čak i da je odlična za podosta obojena piva, dakle od 20-40 EBC pa nadalje. Za obojenija piva ne prilagođavam toliko vodu, samo ju pustim preko noći da ispari sav klor i sa njom kuham. Smatram da je relativno OK za obojenija piva. Međutim, sam sastav vode koji je u udjelu najveća sirovina u pivu, ipak treba biti prilagođen za svijetla piva koliko god sam mislio kao početnik da u tome i nije neka razlika.

Amerikanci, zanimljivo, često ne prilagođavaju svoj tip vode baš na način na koji to mi radimo nego pristupaju metodama da dodaju i u sam recept standardno 1 tsp gipsa ili i kalcij klorida. Dio opet radi na način da odvaja RO vodu i nju posebno od 'nule' kreira prema željenom stilu.

Sve u svemu jednom prilikom nisam na pivu od 65 IBU-a osjetio uopće gorčinu (cca 22 EBC) dok sam na nekim svijetlijim pivama i 30 IBU-a osjetio kako 'prži' po jeziku.

Kako duže kuham već sam otupio na gorčine..

Super. Gdje si nabavio filter i koliko košta?
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Kupio sam polovni od kolege koji se bavio akvaristikom,ali ga nije koristio. Najbolje je uzeti u nekom aqua shopu ima vec od 70 eura pa nadalje.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Nesto danima hocu pitati. Naime,ispirem vodom na 78c medjutim uvijek mi temperatura ukomljavanja bude 68c kakva je i bila prije dodavanja te vode koja je 78c. Treba li ta voda koju dodajem za ispiranje kljucati?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 07:16 )rale Wrote: Nesto danima hocu pitati. Naime,ispirem vodom na 78c medjutim uvijek mi temperatura ukomljavanja bude 68c kakva je i bila prije dodavanja te vode koja je 78c. Treba li ta voda koju dodajem za ispiranje kljucati?

software ti proračuna na koliko stepeni moraš ugrijati vodu za ispiranje. mislim da (ako ispireš sa 78°C, a ukomljavaš sa 68°) ti temperatura vode za ispiranje treba biti oko 90°C.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da, ja ispirem sa vodom zagrijanom na oko 90, pošto radim batch sparge, samo pazim da mi temperatura ukupne komine ne pređe 80°C. što je voda toplija to se bolje cijedi, a i efikasnost kod ispiranja je bolja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
hvala momci!

nekako mi oduvijek to nije 'sjelo' pa sam na kraju dobio istu temperaturu iako sam dodao vodu na 78C (batch sparge temp u recpetu 78c primjera). Shvatio sam to doslovno da trebam dodati vodu na 78C stoga vidim da je u nečem caka, a vjerojatno voda mora biti na 90C kako vi kažete, inače ne koristim beersmith nekako mi je prekompliciran, ali ovo je vjerojatno moje rješenje. Gadno je kad dodam tu vodu na 75-78C a temperatura u mash tunu se jedva popne na 65-66C sa mojim izrazom čuđenja na licu.

Vjerojatno i tu gubim na efikasnosti jer ispirem loše tj. manjim temperaturama nego je predviđeno, zato se ona kreće oko 70% na prosječnoj šarži.. :/

dakle, više tijela i pjene, viša temperatura ukomljavanja (68-70c), međutim bolja autentacija kvasca - niža temperatura (oko 64-66c)
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 11:35 )rale Wrote: hvala momci!

nekako mi oduvijek to nije 'sjelo' pa sam na kraju dobio istu temperaturu iako sam dodao vodu na 78C (batch sparge temp u recpetu 78c primjera). Shvatio sam to doslovno da trebam dodati vodu na 78C stoga vidim da je u nečem caka, a vjerojatno voda mora biti na 90C kako vi kažete, inače ne koristim beersmith nekako mi je prekompliciran, ali ovo je vjerojatno moje rješenje. Gadno je kad dodam tu vodu na 75-78C a temperatura u mash tunu se jedva popne na 65-66C sa mojim izrazom čuđenja na licu.

Vjerojatno i tu gubim na efikasnosti jer ispirem loše tj. manjim temperaturama nego je predviđeno, zato se ona kreće oko 70% na prosječnoj šarži.. :/

dakle, više tijela i pjene, viša temperatura ukomljavanja (68-70c), međutim bolja autentacija kvasca - niža temperatura (oko 64-66c)

ovo ti je trenutno riješenje Big Grin preporučujem ti da koristiš software, nije to tako komplikovano koliko se čini heheh ja ne bih mogao bez beer smitha pivariti Big Grin
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 27.11.2013, 03:24 by Sile.
Koristim ja software itekako, samo to nije Beersmith, nego Btools. Nekom je bolja čokolada od jagode, nekome sa lješnjacima, a meni Btools od Bsmitha. Bez softwarea ni ne pokušavam misliti na kuhanje, to znate najbolje što znači, kao slijepcu oči Smile

Šalu na stranu, preciznije rezultate dobivam sa njim. Nije ni u Bsmithu velika razlika, ali moram šteliti opremu dok u Btoolsu sam to napravio vrlo lako i vrlo efikasno. Koristio sam i mobile aplikaciju za Bsmith i iskreno, očekivao sam malo više od onoga što su najavljivali. Kako nemam iphone Btools nisam stavio u razmatranje kao pomoć na mobitelu.

Da se vratim na ispiranje. Pri zadnjem kuhanju dodao sam vodu na 90C, ali doduše čekao sam dosta i da prokuha jer sam stavio tek pola sata prije ispiranja na vatru tu vodu. Kako je malo pala temperatura slada bez vode u mash tunu radi čekanja, dosegao sam 70C od planiranih 78C sa vodom za tzv. ispiranje, ali opet efikasnost je bila manja, točno onakva kakvu sam i predvidio softwareom, što bi značilo da bi digao eff za 2-3% da sam ispirao pri 'regularnom' vremenu. Nije loše iako sam i ja sa ovom efikasnosti vrlo zadovoljan.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
bitno je da se koristi software, bilo koji. ja sam navikao na beer smith Smile

i nama je tako jednom efikasnost pala, radi toga što nam je temperatura ispiranja bila 70°C. ali je pivo ispalo fenomenalno, bez obzira na tu "grešku" Zivjeli
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
iskreno, ne znam ni koliko bi to nazvao 'greškom' jer piva ispadaju generalno jako dobra i unatoč tih 70C pri ispiranju (ako se to tako može nazvati). I pri takvim režimima temperature nikad problema sa kvascem, sve uredno pojede koliko treba. Čak u toj mjeri da sam se ustalio pri tom procesu i na toj efikasnosti, jedino što trošim malo više slada.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
rale sve si u pravu za beertools. definitivno je bolji i puno lakši za korištenje, a ne fali mu niti jedna opcija koju ima beersmith. to mogu sad reći kad beersmith koristim već duže vrijeme nakon beertoolsa. naravno, svi koriste ono što im se sviđa i jedan i drugi su odlični programi, samo je BT puno lakši za korištenje i intuitivniji softver. a još kad izađe sad nova verzija Smile

[Image: file.php?id=3]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
uh, da li ja to vidim cloud sa strane?? uh, kad je najavljena ova verzija?? Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools