antares
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation:
0
Location: Trbovlje
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 12:37 )rale Wrote: Uređaj sam nabavio i počeo sam prilagođavati vodu, doduše još ju mješam sa vodovodnom u omjerima 50:50, a možda već od idućeg kuhanja neke IPA-e i u omjeru RO/vodovodna 4:1, mislim da će to biti dobar omjer za svijetlo pivo. Sve je uredu, samo sporo curi
Voda kod mene je srednje karbonatne tvrdoće. U razgovoru sa glavešinama lokalnog vodovoda dobio sam usmene podatke da je tvrdoća između 12-14 njemačkih jedinica tvrdoće, a to ovisi o količini padalina, godišnjem dobu i tako. Mislim da je to ok voda za tamna pa čak i da je odlična za podosta obojena piva, dakle od 20-40 EBC pa nadalje. Za obojenija piva ne prilagođavam toliko vodu, samo ju pustim preko noći da ispari sav klor i sa njom kuham. Smatram da je relativno OK za obojenija piva. Međutim, sam sastav vode koji je u udjelu najveća sirovina u pivu, ipak treba biti prilagođen za svijetla piva koliko god sam mislio kao početnik da u tome i nije neka razlika.
Amerikanci, zanimljivo, često ne prilagođavaju svoj tip vode baš na način na koji to mi radimo nego pristupaju metodama da dodaju i u sam recept standardno 1 tsp gipsa ili i kalcij klorida. Dio opet radi na način da odvaja RO vodu i nju posebno od 'nule' kreira prema željenom stilu.
Sve u svemu jednom prilikom nisam na pivu od 65 IBU-a osjetio uopće gorčinu (cca 22 EBC) dok sam na nekim svijetlijim pivama i 30 IBU-a osjetio kako 'prži' po jeziku.
Kako duže kuham već sam otupio na gorčine..
Super. Gdje si nabavio filter i koliko košta?
|
|
|
Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
hvala momci!
nekako mi oduvijek to nije 'sjelo' pa sam na kraju dobio istu temperaturu iako sam dodao vodu na 78C (batch sparge temp u recpetu 78c primjera). Shvatio sam to doslovno da trebam dodati vodu na 78C stoga vidim da je u nečem caka, a vjerojatno voda mora biti na 90C kako vi kažete, inače ne koristim beersmith nekako mi je prekompliciran, ali ovo je vjerojatno moje rješenje. Gadno je kad dodam tu vodu na 75-78C a temperatura u mash tunu se jedva popne na 65-66C sa mojim izrazom čuđenja na licu.
Vjerojatno i tu gubim na efikasnosti jer ispirem loše tj. manjim temperaturama nego je predviđeno, zato se ona kreće oko 70% na prosječnoj šarži.. :/
dakle, više tijela i pjene, viša temperatura ukomljavanja (68-70c), međutim bolja autentacija kvasca - niža temperatura (oko 64-66c)
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(20.11.2013, 11:35 )rale Wrote: hvala momci!
nekako mi oduvijek to nije 'sjelo' pa sam na kraju dobio istu temperaturu iako sam dodao vodu na 78C (batch sparge temp u recpetu 78c primjera). Shvatio sam to doslovno da trebam dodati vodu na 78C stoga vidim da je u nečem caka, a vjerojatno voda mora biti na 90C kako vi kažete, inače ne koristim beersmith nekako mi je prekompliciran, ali ovo je vjerojatno moje rješenje. Gadno je kad dodam tu vodu na 75-78C a temperatura u mash tunu se jedva popne na 65-66C sa mojim izrazom čuđenja na licu.
Vjerojatno i tu gubim na efikasnosti jer ispirem loše tj. manjim temperaturama nego je predviđeno, zato se ona kreće oko 70% na prosječnoj šarži.. :/
dakle, više tijela i pjene, viša temperatura ukomljavanja (68-70c), međutim bolja autentacija kvasca - niža temperatura (oko 64-66c)
ovo ti je trenutno riješenje preporučujem ti da koristiš software, nije to tako komplikovano koliko se čini heheh ja ne bih mogao bez beer smitha pivariti
|
|
|
Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 27.11.2013, 03:24 by Sile.
Koristim ja software itekako, samo to nije Beersmith, nego Btools. Nekom je bolja čokolada od jagode, nekome sa lješnjacima, a meni Btools od Bsmitha. Bez softwarea ni ne pokušavam misliti na kuhanje, to znate najbolje što znači, kao slijepcu oči
Šalu na stranu, preciznije rezultate dobivam sa njim. Nije ni u Bsmithu velika razlika, ali moram šteliti opremu dok u Btoolsu sam to napravio vrlo lako i vrlo efikasno. Koristio sam i mobile aplikaciju za Bsmith i iskreno, očekivao sam malo više od onoga što su najavljivali. Kako nemam iphone Btools nisam stavio u razmatranje kao pomoć na mobitelu.
Da se vratim na ispiranje. Pri zadnjem kuhanju dodao sam vodu na 90C, ali doduše čekao sam dosta i da prokuha jer sam stavio tek pola sata prije ispiranja na vatru tu vodu. Kako je malo pala temperatura slada bez vode u mash tunu radi čekanja, dosegao sam 70C od planiranih 78C sa vodom za tzv. ispiranje, ali opet efikasnost je bila manja, točno onakva kakvu sam i predvidio softwareom, što bi značilo da bi digao eff za 2-3% da sam ispirao pri 'regularnom' vremenu. Nije loše iako sam i ja sa ovom efikasnosti vrlo zadovoljan.
|
|
|