Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kvasac za cider
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Kvasac za cider
U cilju odobrovoljavanja u prihvatanju novog hobija od strane bolje polovine, i odlučivanja da li je ova priča za mene, odlučih se da za prvi korak ne pravim pivo nego cider.

Nabavio sirovine, sokovnik, flaše i stakleni galon, samo ni treba kvasac, pa ću da pitam da li moram naručivati "cider yeast" sa nekog od online servisa, ili bi mogao da ga zamijenim sa nekim koji je dobavljiv u lokalu.

Nisam siguran, ali mislim da sam negdje pročitao da mi pekarski kvasac ne odgovara za pravljenje cidera.

I još samo nešto. Šta, odnosno, koji preparat mogu da koristim za dezinfekciju flaša i galona? Poljoprivredna apoteka ili apoteka?

Eto.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Kvasac za cider
bojim se da bi se mogao razočarati ciderom. kakve su ti jabuke? bolje radi pivo. ali ako baš hoćeš onda ti je za cider jedna od opcija neki engleski pivski kvasac koji nema visoku atenuaciju ili original kvasac za cider. možeš čak i S-04 koristiti. pekarski kvasac ne valja ni za šta osim za ono za što je namijenjen.

za dezinfekciju možeš za početak koristiti običnu varikinu u omjeru 1:20, kontakt vrijeme 20 minuta, poslije obavezno dobro ispiranje. poslije možeš preći na neka naprednija sredstva za dezinfekciju kao što je star san ili slično....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala za savjet za varikinu.

Jabuke obične, ajdared, a mislio sam dokupiti i nešto zelenih (20%), ništa puno. Mislio sam ocijediti nekih cca 4-5 lit soka, koje bih pretvorio u cider. Za početak.
U svakom slučaju ću dobiti pravi sok od jabuke.

E sad - kvasac. Safale S-04, gdje ga nabaviti? Sarajevo, Mostar, online ili... Možda da ga zamijenim sa vinskim kvascem, koji bi mogao biti dobavljiviji?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Posto su kod vas jabuke,jer ste blizu gradiske.Ja imam originalni kvasac za cider pa bi se mogao oprati i uraditi puno vise cidera.Treebaju mi industrijske,ne neke tamo skupe sorte
[Image: 303ef7r.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(09.12.2013, 01:04 )željko Wrote: Hvala za savjet za varikinu.

Jabuke obične, ajdared, a mislio sam dokupiti i nešto zelenih (20%), ništa puno. Mislio sam ocijediti nekih cca 4-5 lit soka, koje bih pretvorio u cider. Za početak.
U svakom slučaju ću dobiti pravi sok od jabuke.

E sad - kvasac. Safale S-04, gdje ga nabaviti? Sarajevo, Mostar, online ili... Možda da ga zamijenim sa vinskim kvascem, koji bi mogao biti dobavljiviji?

evo dogovori se sa spajderom za kvasac za cider. da znaš još jednu stvar - kod cidera ti ostaje jako puno taloga, kod mene ima nekih 30-40%. znači od 5 litara soka budi sretan ako dobiješ 3l čistog cidera...
Find Odgovori
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

9
(09.12.2013, 01:26 )spajder76 Wrote: Posto su kod vas jabuke,jer ste blizu gradiske.

Stvarno ne znam, ali imam radnog kolegu, koji je iz Podgradaca, gdje su i plantaže jabuka, pa ako treba informacija, raspitaću se o cijenama, na kg, na 10 kg, na 100 kg, i vagon. :-)
Za moj prvi put uzeo cca 10 kg ajdareda, po 0.60 KM, na pijaci. I uzeću još 2-3 kg zelenih. I to je to.
Što se tiče taloga, napraviću filtraciju soka iz sokovnika kroz dvije gaze, tako da mi što manje taloga ode u fermenter.

A kvasac? Znam da postoji procedura za pranje kvasca, da se može ponovo upotrebljavati za fermentaciju piva, ali sam više za gotovu kesicu, da ne opterećujem druge. Smile

Rado bih kupio tu jednu kesicu kvasca, ako je moguće, spajder76. Moj PM stoji na raspolaganju. :-)
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

mislio sam ja napraviti cider pa oprati i mogu ti dati opranog nikako drugacije
Find Odgovori
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na ponudi spajder, ali mislim da ću odbiti, i to u prvom redu zbog toga što bi mi ovo trebala biti prva fermentacija, pa bih želio ići najsigurnijim putem, jer, jednostavno, nemam dovoljno iskustva.
Pokušaću da se snađem, ukoliko se neko ne javi u sljedeća 2-3 dana...

Svi prijedlozi dobrodošli. Smile
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

onda radi sa so4 to mozes dobiti od ede za 2dana,i nemoj tako malo raditi.kod vas bi sada trebale biti jabuke industrijske 0,15pf po kg,pa radi 20-ak l
Find Odgovori
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na informaciji!!!

A budući da sam novi: da li je edo - oldbridž? Ili je neko drugi? Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

edo je oldbridž. mada imam ti ja jednu kesicu S-04 ne znam šta ću s njom, pa ako hoces samo mi daj adresu na pp da ti to posaljem, da ne propadne....
Find Odgovori
željko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Zivjeli

Hvala !!!
Iskreno se nadam da ću nekako moći uzvratiti na ovaj plemenit gest.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools