Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tripovo prvo kuhanje
trip87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 23
Joined: Jan 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
Tripovo prvo kuhanje
Eh da se i ja pohvali prvim kuhanjem nakon skoro godinu dana prikupljanja raznih dijelova i opreme.

pravio
8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
5,5kg pilsnera i 0,5kg kristala,
60 g (60,0%) 60 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 60 m
40 g (40,0%) 40 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 5 m
kvasac S04


Sanitaciju opreme vršio sam varikinom uz dobro ispiranje vodom. star san otopinu koristio samo za termometar zbog nedostatka većih posuda koje sam iskoristio da smjestim negdje samljeven slad. Sve je to trajalo nekih 8 sati jer sam i slad mljeo isti dan. voda dan ranije pripremljena poklopljena sa malim otvorom da izlazi hlor. Kuća hladna pa je bilo kondenza na sve strane.

Kod ukomljavanja u prvih 15L vode dodao 1/4 kesice limuntosa, cca 2,5 g jer je voda pretvrda. Neki iskusniji pivari kad su vidjeli kamenica na loncu par dana ranije bili su šokiraniSmile

Ukomljavanja je dobro prošlo i relativno brzo. Ispirao sa po 2 l 4 puta, i već prvi put je tekla čista sladovina bez ikakvih komadića. Pred kraj duge ture je malo zaštopalo jer je od mješanja i pritiskanja crijevo od vodokotliča bilo zgužvano. ostalo je tu nekih 1-1,5L sladovine ali nisam htio da je cijedim sa gazom, jer mi je bio cilj uspješno završeno pivo a ne količina. Kod kuhanja sam morao tepsijom pokriti lonac da proključa. čim je bacilo ključ, skinuo tepsiju, stavio hmelj u one mrežice za pranje čarapa ženskih (svaka mu čast ko se ovog sjetio). čiler u loncu zadnjih 15 minuta, 7 m bakarne cijevi je jako uspješno ohladilo kuhanu sladovinu na 27 stepeni za 20 min. To sam stavio u balon stakleni (pošto je bio hladan od pranja to je došlo na nekih 23-24 stepena. Mješanje 10 min da se stvori pjena. Poklopio i zaljepio poklopac na fermentoru do kuće. Nadam se da mu ovo nije škodilo. Kući stavio airlock (pluto, kroz njega slamka, na slamci crijevo, crijevo u vodu)
Već nakon 2-3 sata je počeo da ispušta balonćiće (po jedan svako 5 min)
Jutros u 8 ustanem da vidim kad tamo uveliko vrije. Šajz nije ispunjen mirisom, samo kod bočice sa vodom se može namirisat fermentacija. Temperatura dok radi grijanje je između 20,3 i 22,5 stepeni. Na slici je fermentor u kesi za smeće jer mi u špajz ulazi svjetlost.

Eto to je to, nadam se da nisam previše napisao.
slikice: https://www.dropbox.com/photos

ako ne budete mogli vidjeti slike recite da negdje drugo postavim.

p.s. sljedeći put na boci kuham jer je plin iz cijevi tanak.Big Grin
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Tripovo prvo kuhanje
čestitam na prvom kuhanju beer slike se ne vide.
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: Tripovo prvo kuhanje
(23.12.2013, 11:54 )trip87 Wrote: Eh da se i ja pohvali prvim kuhanjem nakon skoro godinu dana prikupljanja raznih dijelova i opreme.

pravio
8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
5,5kg pilsnera i 0,5kg kristala,
60 g (60,0%) 60 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 60 m
40 g (40,0%) 40 g Styrian Goldings (6,0%) - added during boil, boiled 5 m
kvasac S04


Sanitaciju opreme vršio sam varikinom uz dobro ispiranje vodom. star san otopinu koristio samo za termometar zbog nedostatka većih posuda koje sam iskoristio da smjestim negdje samljeven slad. Sve je to trajalo nekih 8 sati jer sam i slad mljeo isti dan. voda dan ranije pripremljena poklopljena sa malim otvorom da izlazi hlor. Kuća hladna pa je bilo kondenza na sve strane.

Kod ukomljavanja u prvih 15L vode dodao 1/4 kesice limuntosa, cca 2,5 g jer je voda pretvrda. Neki iskusniji pivari kad su vidjeli kamenica na loncu par dana ranije bili su šokiraniSmile

Ukomljavanja je dobro prošlo i relativno brzo. Ispirao sa po 2 l 4 puta, i već prvi put je tekla čista sladovina bez ikakvih komadića. Pred kraj duge ture je malo zaštopalo jer je od mješanja i pritiskanja crijevo od vodokotliča bilo zgužvano. ostalo je tu nekih 1-1,5L sladovine ali nisam htio da je cijedim sa gazom, jer mi je bio cilj uspješno završeno pivo a ne količina. Kod kuhanja sam morao tepsijom pokriti lonac da proključa. čim je bacilo ključ, skinuo tepsiju, stavio hmelj u one mrežice za pranje čarapa ženskih (svaka mu čast ko se ovog sjetio). čiler u loncu zadnjih 15 minuta, 7 m bakarne cijevi je jako uspješno ohladilo kuhanu sladovinu na 27 stepeni za 20 min. To sam stavio u balon stakleni (pošto je bio hladan od pranja to je došlo na nekih 23-24 stepena. Mješanje 10 min da se stvori pjena. Poklopio i zaljepio poklopac na fermentoru do kuće. Nadam se da mu ovo nije škodilo. Kući stavio airlock (pluto, kroz njega slamka, na slamci crijevo, crijevo u vodu)
Već nakon 2-3 sata je počeo da ispušta balonćiće (po jedan svako 5 min)
Jutros u 8 ustanem da vidim kad tamo uveliko vrije. Šajz nije ispunjen mirisom, samo kod bočice sa vodom se može namirisat fermentacija. Temperatura dok radi grijanje je između 20,3 i 22,5 stepeni. Na slici je fermentor u kesi za smeće jer mi u špajz ulazi svjetlost.

Eto to je to, nadam se da nisam previše napisao.
slikice: https://www.dropbox.com/photos

ako ne budete mogli vidjeti slike recite da negdje drugo postavim.

p.s. sljedeći put na boci kuham jer je plin iz cijevi tanak.Big Grin
ovaj tvoj link sa dropboxa me vodi na moje slike, da nisi pogrešno kopirao link? Big Grin
čestitke za kuhanje, samo naprijed
beer
Find Odgovori
trip87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 23
Joined: Jan 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Tripovo prvo kuhanje
evo sad slike, sa onim dropboxom se ne snalazim.

http://i41.tinypic.com/vo73b6.jpg
http://i41.tinypic.com/35jjrky.jpg
http://i43.tinypic.com/2r4nacy.jpg
http://i39.tinypic.com/2eeixhd.jpg
http://i42.tinypic.com/ztt4zd.jpg
http://i44.tinypic.com/2a5jdhd.jpg
http://i39.tinypic.com/10x7zfq.jpg
http://tinypic.com/view.php?pic=2a5jdhd&...riOALSFeJs
http://i43.tinypic.com/65zfus.jpg

Iskoristio bih priliku da se zahvalim na tehničoj i tehnološkoj podršci forumašima pivska mušica, jadran, sanjin i Mariu kojem ne znam nick na forumu.
WWW Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Tripovo prvo kuhanje
This post was last modified: 23.12.2013, 09:04 by elektropionir.
Dobro je, nisi u zrak otisao Big Grin
Drago mi je da je ispalo sve ok. Valjda ce zapasti da se proba :p
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Tripovo prvo kuhanje
trip svaka čast na prvom pivu. međutim nije još sve gotovo, ima još do pijenja piva par faza koje se isto moraju ispoštovati da bi na kraju sve bilo ok. ne opuštaj se Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
trip87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 23
Joined: Jan 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Tripovo prvo kuhanje
This post was last modified: 26.12.2013, 10:16 by trip87.
(23.12.2013, 09:04 )Sanjin Wrote: Dobro je, nisi u zrak otisao Big Grin
Drago mi je da je ispalo sve ok. Valjda ce zapasti da se proba :p

Biće maksuzija za vas dvojicu a i za ostale na okupljanjima

Nego samo da pitam je li ok da već nakon 2-3 dana izlazak CO2 iz fermentora prestane?
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Tripovo prvo kuhanje
normalno ti je to. S04 je jako brz kvasac.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: Tripovo prvo kuhanje
Čestitke na prvom pivu.


Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Tripovo prvo kuhanje
nista ne javlja trip sta je s ovim... ovo je trebalo biti flasirano vec
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Tripovo prvo kuhanje
mislim da je popio Big Grin
Find Odgovori
trip87 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 23
Joined: Jan 2013
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Tripovo prvo kuhanje
Eh ovako, prije 16 dana radio flaširanje i dobio okruglo 20 l.

Dans otvorio 2 boce do probam. Prva koju sam otvorio nije bila do kraja puna (zadnja koja se flaširala) i desilo se ono na šta me je Davor upozoravao a to je da će ta "proključati" (pjena). Ostalo neke 2 dece, u čaši ostala jaka pjena dugo (kapa) i lacing. Pošto sam htio znati šta je sa ostatkom otvorim jednu malu bocu 0,33. Nije zapjenila u flaši što je dobro međutim, kad sam u čašu nasuo kapa stajala nekih 20 sekundi, lacinga skoro da i nema a i karbonizacije isto tako. Nije neka šteta po meni jer to je onako kako ja volim + što je pivo pomalo mutno, opet onako kako ja volim. Mislim da će biti gazirano nakon još par sedmica ali i da ne bude, nema veze, ipak mi je ovo prvo pivo i ispalo je po mom ćejfu.

Što se tiče okusa i mirisa nema se šta reći, dovoljno gorko, miris fantastičan, ukus specifičan koji ne znam ni opisati (vazda iz pismene dvojka Big Grin)

prema http://www.brewersfriend.com abv je 6,56%.

http://i61.tinypic.com/6zc5lj.jpg
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools