stera
1.030 OG, 2,93% ABV

|
Uzgoj hmelja
Zanima me koliko nege trazi hmelj?
Koliko cesto treba da se zaliva, ako treba prska i slicno?
Ja sam zainteresovan za zasad hmelja ali ako zahteva svakodnevno zalivanje onda bolje da ne uzimam.
Jel postoji broj sadnica ispod koje se ne isplati sadnja i gajenje za homebrew-era?
|
|
|
|
attilasabli
1.030 OG, 2,93% ABV

|
RE: Uzgoj hmelja
Poceo sam sada da se raspitujem oko tehnologije, trebalo bi da bude oko 1kg suvog hmelja na 1 cokotu, predpostavljam u ful tehnologiji, ako u ekstenzivnoj tehnologiji bude 500g po cokotu sa 30-40 cokota imaces 15-20 kg suvog hmelja sto je mislim dovoljno za mene koji ne potrosim ni 1kg godisnje za sada. Treba ga sacuvati od 3 glavne bolesti, pepelnica, plamenjaca i verticilijum (uvenuce), taj verticilijum je zajeban jer moze da ti uvene biljka u 1 sezoni i gotovo, tu kod tog verticilijuma nema pomoci samo preventive da se ne pojavi, a citao sam da su aurora, stirian golding i jos 1 slovenacka sorta naj tolerantnije na taj verticilijum koji je najveca opasost, ostale 2 bolesti se lako resavaju hemijskim putem, samo sto za sada ne znam da nabavim te 3 sirte, inace bi samo njih i posadio. Sto se tice vode saznacu i to. Mozda je i branje zeznuto jer se mora za kratak periodu sve obrati, a puno je sisarica k velike su biljke.
Takodje mislim da ima dosta manuelnog rada jer hmelj pusta dosta izdanaka iz glave cokota, a ostavljaju se samo 2 najbolja izdanka do kraja, kao kod loze se zalamaju. U svakom slucaju pokusacu na prolece da napravim konstrukciju i posadim.
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
|
|
|
|
attilasabli
1.030 OG, 2,93% ABV

|
Re: Uzgoj hmelja
Sad sam i ja kupio na nekoj aukciji knjigu Hmelj od Jana Kisgecija pa cu videti sta ima u njoj o proizvodnji. A ima jos jedna o gajenju industrijskog bilja, pa ima i poglavlje o hmelju.
|
|
|
|
attilasabli
1.030 OG, 2,93% ABV

|
Nabavljeno, iscitacu.
|
|
|
|
attilasabli
1.030 OG, 2,93% ABV

|
Sto se tice onih sorata iz instituta u NS (robusta i aroma aa od 6-8)javim se kad nabavim i koliko komada pa ko bude hteo dacu mu. To bi trebalo da bude krajem februara.
|
|
|
|
attilasabli
1.030 OG, 2,93% ABV

|
Nabavio sam sorte Aroma, Robusta i autohtonu sortu Backa u institutu za lekovito bilje i alternativne kulture u B.Petrovcu, pa cu dogodine u aprilu imati valjda nesto reznica, voleo bi ako neko ima neki hmelj sa vise a. kiselina da se menjamo ili sta se vec dogovorimo.
|
|
|
|