Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Termometar
To je zato što si iz Beograda i ja sam prošao kroz to, ajd da te oraspoložim. Pošto imam veću količinu hmelja koju treba potrošiti u što skorije vreme, od mene imaš 100gr Brewers Gold hmelja. Ostavi mi broj mobilnog na PM, javim ti se sutra u toku dana.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
civi
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Termometar
E, aj sad da više ne smaram u ovoj temi stvari stoje ovako:
termometar je "ispravan" zasto pod navodnike zato što je ova sonda namenjena za temeperature preko 100 stepeni. Dakle sto je bliži nuli to mu je greška veća. Znači kad je temperatura 0 on pokazuje 3 kad je od 20 do 50 pokazuje +2 na 100 pokazuje 100-101. Da napomenem da je više komada testirano u radnji i da svi imaju isti problem. Kako je ovaj primerak namenjen za kuvanje i pečenje (pretežno pečenje u rerni) tako je nivo greške koji je preko 100 stepeni sveden na minimu.
Zaključak: koristiću ovaj termometar sa korekcijom od -2 stepena i nadam se da će raditi posao kako treba.
|
|
|
libor
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation:
0
Location: Prijedor
|
|
|
civi
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Termometar
Da se pohvalim prilikom kuvanja mog prvog piva od celog zrna crkao mi je termometar i zakucao se na 61 stepen tj. crkal je sonda. Juce sam zamenio za novi. Novi u startu radi mnogo bolje od svog predhodnika, odstupanje je 1 do 1,5 stepeni na sobnoj temperaturi dok kljucanje vode iznosi 100 pa padne na 99 i ponovo se vrati na 100. Sad nisam u mogucnosti da proverim sa ledom i vodom ali se nadam da ce za vikend i to da probam.
Sad pitanje: da li su ove sonde otporne na vodu i da li smeju da se potope cele u vodu i kominu prilikom kuvanja pa je mozda zato crkla sonda ili sme samo vrh da se stavi u vodu. Nigde nisam nasao da pise nista slicno te jedino na osnovu necijeg iskustva mogu znati kako u buduce da koristim ovaj termometar i svaki sledeci slican koji nabavim.
|
|
|
trip87
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 23
Joined: Jan 2013
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
RE: Termometar
(25.12.2013, 09:20 )civi Wrote: Da se pohvalim prilikom kuvanja mog prvog piva od celog zrna crkao mi je termometar i zakucao se na 61 stepen tj. crkal je sonda. Juce sam zamenio za novi. Novi u startu radi mnogo bolje od svog predhodnika, odstupanje je 1 do 1,5 stepeni na sobnoj temperaturi dok kljucanje vode iznosi 100 pa padne na 99 i ponovo se vrati na 100. Sad nisam u mogucnosti da proverim sa ledom i vodom ali se nadam da ce za vikend i to da probam.
Sad pitanje: da li su ove sonde otporne na vodu i da li smeju da se potope cele u vodu i kominu prilikom kuvanja pa je mozda zato crkla sonda ili sme samo vrh da se stavi u vodu. Nigde nisam nasao da pise nista slicno te jedino na osnovu necijeg iskustva mogu znati kako u buduce da koristim ovaj termometar i svaki sledeci slican koji nabavim.
Ako je kao ovaj na slici u prvom postu u temi onda bez brige. Ja kad mjerim potopim do plastike u nadi da će što prije izmjeriti , čak mi je na prvom kuhanju kompletan upao u star san. Samo gledaj temperaturni interval u kojem radi, trebalo bi da može mjeriti do 150 najmanje.
daj sliku neku
|
|
|
civi
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
|
|
civi
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Termometar
Evo ja da postavim jos jedan post u ovoj temi, termometar koji sam zamenio (isti model) je crkao i zakucao na 71 stepen. Onda lepo vratim film u nazad kad je zakucao prvi koji sam zamenio i kad je zakucao ovaj i shvatim da su manje vise oba riknula u isto vreme.
Da krenem od pocetka termometar meri temperaturu vazduha sa +1 stepen sto je ok, vodu iz cesme vrucu i hladnu meri sasvim brzo i tacno, meso u rerni meri kako treba i cim se izvadi sonda iz rerne nakon kreceg vremena pokazuje sobnu temperaturu. Sve ovo ukazuje da je ovaj model sasvim ok. Onda uzmem da kuvam pivo sve ide po planu merenje vode na sporetu, ukomljavanje sve pokazuje temperaturu kako treba, onda sledi kuvanje komine opet sve pokazuje kako treba. Stavim ceo lonac u kadu sa ledenom vodom, sonda stoji u loncu, komina se lagano hladi, a TERMOMETAR ZAKUCA prvi put na 61 a sad na 71 stepen i onda pokazuje neke glupe temperature. Trenutno pokazuje 90 stepeni a u sobi je 25 .
Sad da predjem na pitanje, da li je moguce da kuvana sladovina ima neku pH vrednost ili neku drugu stavku koja moze da utice na kalibraciju sonde. Ovo mi je malo neverovatno ali se secam da se neke sonde za razlicite uredjaje kalibrisu u posebnim tecnostima koje zavisno od sonde moraju da imaju odredjenu pH vrednost.
|
|
|
dzionik
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 29
Joined: Dec 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: Termometar
To je zanemarljiva razlika i ne bi trebalo da ima nikakve veze. Kalibrišu se ph metri jer vremenom korodiraju. Očigledno je to neko djubre koje treba da im vratiš.
|
|
|