dodic
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 30
Joined: Dec 2013
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
Fermentacija
Da li je OK da se u slucaju kada je fermentator manji od kolicine pive za fermentaciju, piva podjeli u dva fermentatora.
Kakva su Vasa iskustva sa ovakvim slucajevima i da li to utice na krajnji rezultat fermentacije? Da li je bitan omjer podjele?
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Fermentacija
Na kvalitetu piva ne utiče, jedino je bitno znati količine da bi mogao
pravilno dozirati kvasac. Pretpostavljam da koristiš suhi kvasac iz
vrećice. Količina od 11gr je preporučena za 20-tak litara sladovine.
Prema tome trebaš i kvasac dimenzionirati i dodati u pravilnim
količinama.
Naravno, malo ko se drži 100% tih preporuka koje pišu na kesicama.
Ja sam dodavao tu količinu i na 30L worta i iskreno nisam primjetio
neke razlike. Ali utiče sigurno ne samo na sposobnost kvasca da
napravi co2 i etanol nego i nusprodukte.
|
|
|