Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Lonac od pocinkovanog lima
cabric Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 11
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Srbija
Lonac od pocinkovanog lima
Valja li kuvati u loncu od pocinkovanog lima? Nabavio sam jedan od 30l pa me zanima mogu li ga upotrebiti. Cini mi se da sam negde procitao da nije dobar pocinkovan lim, ako je to tacno zanima me zasto. Hvala unapred
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lonac od pocinkovanog lima
pH vrijednost sladovine je cca 5,5. To je dovoljno kiselo da proizvede reakciju otpustanja cinkovih soli koje mogu biti toksicne. Uglavnom, rasprave su obicno u vezi jedne male mufne ili pocinčane pipe na spoju, i ljudi se pitaju smiju li koristiti to malo, a kamoli cijeli lonac. Dakle, ne valja za kuhanje piva, ne valja ni za kakvu hranu generalno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
cabric Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 11
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Srbija
RE: Lonac od pocinkovanog lima
Hvala na brzom odgovoru.
Ja cu ipak probati jednu turu, na sopstvenu odgovornost.
Ali cu se pre toga raspitati jos malo, da ne bude kobno Smile
Pozdrav
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lonac od pocinkovanog lima
E svasta. Pa kazem ti da je otrovno, a ti hoces i dalje da probavas Big Grin jesi li ikad vidio i jedan komad sudja namijenjen ljudskoj ishrani i kuhanju a da je bio pocinčan? To sto ti imas je lonac za otkuhvanje vesa najvjerovatnije.

Nista, ti probaj pa nam javi Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Lonac od pocinkovanog lima
Samo da napomenem da više ne možeš da eksperimentišeš na miševima (etički razlozi), pa džaba bacaš pare. Bolje nađi kakav aluminijumski lonac. Imaš ih jeftino već od 15€.
Imaj na umu da imaš bar dvije do tri sedmice primarne fermentacije. A onda odležavanje u bocama bar toliko.
Em bacaš novac em bacaš vrijeme.
Dakle u obzir dolaze inoks, bakar, emajlirani lonac (koji nije oštećen) te na kraju aluminijum.
Ako nemaš dovoljan lonac za 20 litara, niko te ne spriječava da praviš manje. Posebno ako tek počinješ. Samo sipaj u manje flaše umjesto od 0,5 litara Smile.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lonac od pocinkovanog lima
a mogu se i dvije ture praviti odjednom ako je lonac premali.... otprilike isto vremenski a i manuelnog rada...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: Lonac od pocinkovanog lima
This post was last modified: 29.01.2014, 10:13 by danny_boy.
Mozda covjek ipak zeli da pocasti komsiju tim pivom (s kojim usput ima nerasciscenih racuna) :-D
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lonac od pocinkovanog lima
evo nije mi bilo teško naći - korodiranje cinka počinje baš od pH 5,5. uzevši u obzir da je 5,5 prosječni pH sladovine kod ukomljavanja, a kod kuhanja sladovine sa hmeljom to se spušta an 5,1-5,2.

[Image: corrosion.gif]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Lonac od pocinkovanog lima
u nas je u prvom mash tun-u bila pocinčana nipla i totalno je zahrđala nakon samo 2 ture.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: Lonac od pocinkovanog lima
This post was last modified: 30.01.2014, 07:29 by AleksandarV.
Galvanized steel should never be used for cookware or food storage since this may lead to zinc poisoning (aka heavy metal poisoning). Exposure to high levels of zinc can cause lethargy, dizziness, nausea, fever, diarrhea, irritability, muscular stiffness and pain, loss of appetite, and reversible pancreatic and neurological damage.



Pot stands and stoves constructed from galvanized steel can cause metal fume fever when heated. This is caused by the inhalation of zinc oxide fumes or dust produced when galvanized steel is welded or burned. The signs and symptoms can be vague (shaking chills, fever, body aches, headache, and fatigue) and are similar to those of the flu or a viral illness. Onset of symptoms often occur after well after exposure (3-10 hours) and makes the connection between using your stove and sickness less obvious than one would think. Symptoms usually resolve after 48 hours if you quit cooking with galvanized steel.


Sent from my Z10 using Tapatalk 2

Da ne dužim. Definitivno ćeš se otrovati već od prve flaše.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Lonac od pocinkovanog lima
Koliko sam razumeo prvi simptomi se pojavljuju za 3 sata to je sasvim dovoljno da se ubijes pivom i da ne cekas da teski metali odrade svoj posao.

ZivjeliZivjeliZivjeli
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: banja luka
RE: Lonac od pocinkovanog lima
homemade hospital beer,,,,,,to bi bio naziv piva kuhanog u tom loncu
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools