Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV

|
RE: Kako napraviti chiller?
I ja ovih dana kombinujem da napravim hladnjak jer sam dosad hladio bez njega ( stavljao kuvano pivo u velike posuda sa hladnom vodom, ali je to baš zamorno). I meni su predložili u prodavnici taj materijal, zove se alupex. U deklaraciji piše da može do 90°C. Pitao sam šta se dešava na višim temperaturama, njima to ne treba pa nisu ni sigurni šta bi se desilo, ali pretpostavljaju da bi prvo došlo do pucanja na spojevima.
Cijena alupex-a je čini mi se 1-2 KM po metru, znači jeftinije je značajno od bakra, ali ipak ću i ja kupiti bakar ne bih rizikovao.
Šta preporučujete, koju dužinu i koji prečnik cijevi? Imam lonac za kuvanje od oko 30l.
|
|
|
|
Vuk
1.010 OG, 1,95% ABV

|
This post was last modified: 03.02.2014, 03:06 by Vuk.
(03.02.2014, 02:27 )mange_tout! Wrote: kupi 10 m 10 fi, biće ti i više nego dovoljno. mi za lonac od 50 l koristimo takav, pa će i tebi biti dovoljan. to ti je nekih 50-60 KM.
Imam mogućnost da iz jednog neispravnog destilatora za vodu skinem hladnjak. Evo slike:
http://www.stormoff.ru/en/catalog_383_1877.html
E sad, moje pitanje je da li mi može poslužiti? Hladnjak je savršeno očuvan, namotan u spiralu i dimenzije otprilike 7m, a vanjski prečnik je oko 11mm. Nisam siguran koji je materijal, pretpostavljam da je neka vrsta inox-a, dok se koristi u destilatorima za vodu, nadam se da može poslužiti i za pivo.
Šta mislite je li dovoljno za moj lonac od 30l?
P.S. Evaporator, condenser and the heating element made of stainless steel. To naknadno vidjeh.
|
|
|
|
mange_tout!
Admin

|
(03.02.2014, 12:40 )AleksandarV Wrote: Ne improvizirajte. Ili bakar ili inox. Nije skupo a samo se jednom kupuje. Ili posudi od kolege pivara. Ipak se to samo jednom koristi a ona se odlaže na stranu. Ovisi, ako si u Sarajevu, ja ti mogu posuditi svoj za kuhanje.
Sent from my Z10 using Tapatalk 2
(03.02.2014, 03:03 )Uzvrnd Wrote: (03.02.2014, 02:27 )mange_tout! Wrote: kupi 10 m 10 fi, biće ti i više nego dovoljno. mi za lonac od 50 l koristimo takav, pa će i tebi biti dovoljan. to ti je nekih 50-60 KM.
Imam mogućnost da iz jednog neispravnog destilatora za vodu skinem hladnjak. Evo slike:
http://www.stormoff.ru/en/catalog_383_1877.html
E sad, moje pitanje je da li mi može poslužiti? Hladnjak je savršeno očuvan, namotan u spiralu i dimenzije otprilike 7m, a vanjski prečnik je oko 11mm. Nisam siguran koji je materijal, pretpostavljam da je neka vrsta inox-a, dok se koristi u destilatorima za vodu, nadam se da može poslužiti i za pivo.
Šta mislite je li dovoljno za moj lonac od 30l?
P.S. Evaporator, condenser and the heating element made of stainless steel. To naknadno vidjeh.
sve je čovjek rekao, ili ako imate dovoljno novca pa kupite plate chiller.
|
|
|
|
civi
1.030 OG, 2,93% ABV

|
(03.02.2014, 11:04 )Uzvrnd Wrote: I ja ovih dana kombinujem da napravim hladnjak jer sam dosad hladio bez njega ( stavljao kuvano pivo u velike posuda sa hladnom vodom, ali je to baš zamorno). I meni su predložili u prodavnici taj materijal, zove se alupex. U deklaraciji piše da može do 90°C. Pitao sam šta se dešava na višim temperaturama, njima to ne treba pa nisu ni sigurni šta bi se desilo, ali pretpostavljaju da bi prvo došlo do pucanja na spojevima.
Cijena alupex-a je čini mi se 1-2 KM po metru, znači jeftinije je značajno od bakra, ali ipak ću i ja kupiti bakar ne bih rizikovao.
Šta preporučujete, koju dužinu i koji prečnik cijevi? Imam lonac za kuvanje od oko 30l.
Evo da ti odgovorim na ovo pitanje, cevi su PVC-alu-PVC to su cevi za podno grejanje i za podni razvod grejanja, koriste se isključivo za ovu namenu, temperatura koju provode ove cevi su oko 60 stepeni što je temperatura vode u kotlu za grejanje. Takodje ove cevi mogu da izdrže i nešto više temperature ali samo kratkotrajno. Temperatura od 90 stepeni je maksimum maksimuma, na višoj temperaturi pa čak i na konstantnoj temperaturi dolazi do topljenja plastike i pucanja cevi ne spojeva jer se oni letuju (zavaruju), lepe ili već nešto drugo. Ja sam ove cevi koristio za akvarijum gde temperatura ne prelazi 35 stepeni za hranu i piće ih NE treba ili se NE smeju koristiti jer nisu pogodne za hranu i piće.
Bakar ili Inox: bakar mnogo blje provodi toplotnu energiju mnogo brže prima i oslobađa toplotu, inox je lakši za održavanje i dugotrajniji i skuplji.
Ostalo je na tebi da odlučiš da li ćeš da  plastiku ili pivo.
|
|
|
|