Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nabavka opreme za početnika
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 05.02.2014, 11:45 by pop_milo_jovovic.
ošto sam odavno zagrijan za ovo, kanim se da počnem da kuvam svoje pivo. Obzirom da ovdje ima dosta vas iskusnih i sa znanjem, počev od mušice pa na dalje, nadam se da mi možete pomoći

Prva stvar je što se tiče opreme, ne želim da improzijem, sklepam nešto i slično, daću lovu, kupiti prave stvari (naravno bez pretjerivanja i bacanja para na profi stvari) da bar imam normalne uslove za kuvanje.

Identifikovao sam par sajtove koji se bave prodajom kao što su:
mojepivo.com i majstorzapivo gdje sam našao baš široku i raznovrsnu ponudu stvari za kuvanje piva. Ako neko zna još neke slične sajtove, recite

Zamolio bih da mi pomognete da na ovim sajtovima izaberem opremu i aparaturu koja je prikladna početniku a opet pruža uslove za kvalitetno pivo. Pa ako bi mogli da za svaki od dijelova aparature identifikujete po 1-2 prijedloga na ovim sajtovima, da ponudite rješenja (i profi i amaterska, i skuplja i jeftinija...) da mogu uz pomoć toga da izaberem odgovarajuću opremu

Hvala unaprijed svima

P.S. Ko ponudi najbolja rješenja častim ga od prve ture (ako to bilo ko bude htio probati) Huh

Za početak sam uzeo ovaj spisak opreme koji je sastavio mušica na temi "Minimum opreme koju morate imati" i potražio ponudu ova dva sajta o tim proizvodima, da vidim šta se konkretno nudi, koliko košta i slično pa onda vi možete dati mišljenje.

1) LONAC - preporučen je inox od 30L pa sam našao ovaj inoxov lonac od 36,5litara sa poklopcem
http://www.mojepivo.com/akcija/inox-lonac-36-5-l.html
Cijena je 11 300 dinara što će reći prema aktuelnom kursu (115,97) da je to oko 98 evra. Ako sam dobro razumio potrebna su dva ovakva lonca, dakle cca 200 evra.

2) FERMENTACIJSKA POSUDA i 3) VRENJAČA - pronašao sam plastičnu posudu za fermentacijsku posudu sa vrenjačom, slavinom i poklopcem
http://www.mojepivo.com/akcija/inox-lonac-36-5-l.html
Cijena joj je 1 525,50din odnosno 13evra.

4) CRIJEVO ZA PRETAKANJE - na ovom sajtu našao sam pumpu sa filterom protiv taloga, nepovratnim ventilom i 1,7m crijeva
http://www.mojepivo.com/oprema/pt/pumpa-...kanje.html
Cijena je 1 915,35 din ili 16,5 eura

5) ČEPILICA I ČEPOVI - u ponudi je ručna čepilica za flaše po cijeni od 1 237,35 din tj oko 10,5evra kao i 100 komada zatvarača po cijeni od 279,11din tj oko 2,5evra.

6) TERMOMETAR - http://www.mojepivo.com/oprema/merenje/termometar.html
cijena je 1 525,50 din ili oko 13 evra

7) HIDROMETAR - http://www.mojepivo.com/oprema/merenje/p...metar.html
cijena 898,35 din ili oko 8 evra

Nisam naveo posudu za ukomljavanje, a sve odo navedeno koštalo bi 29 811,16 din plus PDV pa to ukupno dođe 35 977,39 din odnosno oko 310 evra.

Sad me interesuje šta vi mislite, o kvalitetu ovih proizvoda, cijenama, upotrebljivosti, funkcionalnosti i slično. Nadam se vašoj pomoći.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Nabavka opreme za početnika
za ovaj hobi je sasvim zadovoljavajuči corona mlin. nije najbolji, ali može proći Smile

http://www.mojepivo.com/oprema/mlinovi/c...-slad.html

potreban ti je i hidrometar + menzura.

http://www.mojepivo.com/oprema/merenje/p...metar.html

http://www.mojepivo.com/oprema/merenje/n...nzura.html

termometar. @pivska mušica je sa ovim zadovoljan

http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=101352

punjač boca

http://www.mojepivo.com/oprema/pt/punjac-boca.html

vrlo korisna stvar je i autosifon

http://www.mojepivo.com/oprema/pt/pumpa-...kanje.html

ne pada mi više ništa na pamet. ostalo možeš nači u trgovini poljoprivredne opreme: fermentore (obične plastične bačve), bottling bucket (isto plastična bačva), čepilicu, čepove i sl.

bilo bi dobro da uzmeš i star san, online.

eto toliko za sada ako se neko sjeti nečega još neka se nadoveže
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

najbitnija stvar sto kolega nije naveo je dobar kazan bio elektricni ili plinski.zato odmah trebas odluciti kolike ce ti biti sarze kuhanja da u tome razmjeru kupis i kazan,da ne zavrsis kao ja sa jednim elektricnim od 27 litara i dva plinska inoxa od 40 i 100 litara.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

uzmi na piaci ili nekoj trgovini inox ili emajl lonac od 50 l. nemaš potrebe to naručivati online, a posebno ne od 36 l. nemaš potrebe ni za fermentorima, ali eto kako ti hoćeš. ljudi fermentiraju u običnim bačvama i to bez vrenjače. vjerujem da i čepilicu možeš nači u trgovini poljoprivredne opreme Zivjeli
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

A razmisliću i pogledati sve varijante i cijene prije nego što se odlučim, ovo je samo orjentir i podloga za raspravu.

Dakle, ako nisam nešto propustio ovako bi izgledalo sve što treba nabaviti: inox lonac 36,5l, fermentaciona posuda sa vrenjačom, pumpa za pretakanje, termometar, hidrometar, zatvarači, ručni zatvarač, corona mlin, menzura, punjač boca - cca 350eura.

Evo ako možete da vidite: http://www.mojepivo.com/checkout/cart/

Šta mislite?
Moj utisak je da je ovo malo skupo, prvenstveno lonac jer se to može naći dosta povoljnije a ovo ostalo msm da je OK. Ipak vi ste iskusniji
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Re: Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 06.02.2014, 12:57 by AleksandarV.
Otiđi u Mostar. U Sjemenarnu. Imaš sve šta ti treba pivarski komplet ti je 92 KM ili 47€. Plus imaš drvce za cijeđenje boca 40 KM ili ti 20 €. Jedino u Beogradu kupi nešto za pretakanje. Recimo auto sifon ili tu pumpicu.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2

I dobiješ konzervu ekstrakta da odmah počneš da kuhaš. A kod Mostaraca u Oldbridžu imaš da kupiš sve sirovine.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2

Attached Files Thumbnail(s)

Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 06.02.2014, 02:31 by berabera.
nepreporucujem kupovinu emajliranog lonca jer nije dugovjecan

inox mozes da kupis od 80 do 100 litara pravljen za 150 eura od 3mm debljine
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Re: Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 06.02.2014, 06:49 by danny_boy.
Sto se lonca tice to mozes naci povoljnije.

Moze se naci lonac od inoxa kapaciteta od 60L za 102KM (toliko je mene kostao). Turski proizvodjac, Arien ili tako nekako. Jedino sto mi se ne svidja na ovom loncu je sto je precnik 50cm a visina je oko 30cm, tako da dobijes nesto veca isparavanja. Sto i nije neki problem. Preporuceni omjer za lonce je da su priblizno isti precnik i visina.

Trebas ovo samo potraziti po prodavnicama koje nude takvu opremu.

Svakako ti preporucujem da pazljivo isplaniras sve i da iz prve nabavis tacno onu opremu koja ce te posluziti na duzi period. Na taj nacin ces najvise ustedjeti jer neces nekoliko puta nabavljati iste stvari.

Prvi i najvazniji korak je da odredis kapacitet opreme. Moj savjet je da to bude 40L gotovog piva iz jednog kuhanja. Za to ti treba lonac od 60L. Za ovaj kapacitet ti mozes poslije sam odluciti po turi da li ces kuhati sarze od po 20L ili vece. Za pocetak ces imati zelju za kuhanjem manjih tura, ali vremenom ces mozda htjeti i da dobijes vise piva po kuhanju. Ono sto ti se veze za velicinu ture jeste fermentor. U fermentoru uvijek mora ostati praznog prostora za fermentaciju. Znaci ako ti je tura od 40L ti trebas fermentacijsko bure od min 50L ili 60 L. Ali mozes i imati dva fermentacijska bureta od 30L pa u svaki nasuti po pola ukupne ture tj. po 20L.

Za ture od 40L ce ti trebati i odgovarajuci mash tun (posuda za ukomljavanje slada). Ako ne mozes nabaviti piknik frizider od 50L onda ces morati nabaviti kantu/bure od 50L i obloziti ga stiroporom radi toplinske izolacije.

Ako zelis ipak da po turi dobijas 20L gotovog proizvoda, onda je lonac od 35L idealan. Fermentori trebaju imati kapacitet oko 35L. Mash tune bi trebao biti oko 30L. Mnogi pivari kuhaju po dvije ture isti dan od 20L i poslije to sve sastave i prespu u jedan fermentor. Tako da i sa manjim loncem i mash tun-om mozes ipak kuhati vece ture ali uz vise napora.

Razmotri sve opcije prije nego krenes u nabavku...
WWW Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Aleksandar ti je dao najoptimalniji početnički komplet i najjeftiniji. Tako sam i ja počeo. Lonac od 35l i plamenik posudio. Radim biab i ne treba mash tun nego vreća iz dm. Cjedim na gajbi koju naopako okrenem a punim iz fermentora. Lako je maknadno dokupljivat, bitno je počet!

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Re: RE: Nabavka opreme za početnika
This post was last modified: 06.02.2014, 07:49 by danny_boy.
(06.02.2014, 07:14 )superhik Wrote: Aleksandar ti je dao najoptimalniji početnički komplet i najjeftiniji. Tako sam i ja počeo. Lonac od 35l i plamenik posudio. Radim biab i ne treba mash tun nego vreća iz dm. Cjedim na gajbi koju naopako okrenem a punim iz fermentora. Lako je maknadno dokupljivat, bitno je počet!

Tako sam i ja na pocetku razmisljao, pa sam na kraju kupio ukupno 4 lonca zbog toga. Prvi kapaciteta od 26L 60KM, drugi kapaciteta od 33L 145KM, treci kapaciteta od 40L 75KM i na kraju od 60L od 102KM. Kad sve saberes to je skoro 400KM koliko me kostalo samo nadogradjivanje lonaca. Prvi prodao kolegi, na drugom mi je mama beskrajno zahvalna jer ima u cemu ajvar praviti, a ja sada neizmjenicno koristim zadnja dva.

Svako daje savjete prema svojim iskustvima, pa je na tebi da odaberes. Postoje skuplje varijante i jeftinije. Najvaznije je to da svaka varijanta daje pivo Big Grin

Svakako da i ovaj komplet nije losa stvar, jer kad bi kupovao sve ovo sto dodje unutra po komadu ispalo bi skuplje a dosta toga ti svakako treba.
WWW Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(06.02.2014, 07:44 )danny_boy Wrote:
(06.02.2014, 07:14 )superhik Wrote: Aleksandar ti je dao najoptimalniji početnički komplet i najjeftiniji. Tako sam i ja počeo. Lonac od 35l i plamenik posudio. Radim biab i ne treba mash tun nego vreća iz dm. Cjedim na gajbi koju naopako okrenem a punim iz fermentora. Lako je maknadno dokupljivat, bitno je počet!

Tako sam i ja na pocetku razmisljao, pa sam na kraju kupio ukupno 4 lonca zbog toga. Prvi kapaciteta od 26L 60KM, drugi kapaciteta od 33L 145KM, treci kapaciteta od 40L 75KM i na kraju od 60L od 102KM. Kad sve saberes to je skoro 400KM koliko me kostalo samo nadogradjivanje lonaca. Prvi prodao kolegi, na drugom mi je mama beskrajno zahvalna jer ima u cemu ajvar praviti, a ja sada neizmjenicno koristim zadnja dva.

Svako daje savjete prema svojim iskustvima, pa je na tebi da odaberes. Postoje skuplje varijante i jeftinije. Najvaznije je to da svaka varijanta daje pivo Big Grin

Svakako da i ovaj komplet nije losa stvar, jer kad bi kupovao sve ovo sto dodje unutra po komadu ispalo bi skuplje a dosta toga ti svakako treba.

slažem se, a vidiš da sad svi imaju koristi od tvoje opreme! Smile
Ja znam samo da sam u startu morao investirati dosta novca ne bih ni počeo praviti pivo već bi bio na trgovinskoj brlji. Čak sam prve pravio iz kompleta i bio zadovoljan a nije mi trebao ni lonac ni plamenik i sve radio u kuhinji. Da ag radim u kuhinji letio bih zajedno sa opremom iz kuće! Big Grin
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

evo i od mene par riječi. kitove sam imao i ja na početku i sad iz ove perspektive, mislim da su čisto bacanje para. i to baš veliko bacanje para. pojedinačnom kupovinom opreme, ne samo da ćeš napraviti uštedu, nego možeš svaki komad opreme kupiti na različitim mjestima i puno kvalitetnije i funkcionalnije da to bude.

danny boy je isto dao odličnu poentu sa svojim kupovanjem više puta radi povećanja kapaciteta.

1. LONAC - ova cijena koju si ti dao na linku je previsoka. inox je super, ali za lonac sasvim pristojno i bez ikakve posebne razlike može proći i emajl. jedino što ga moraš pregledati kod kupovine da slučajno nema pukotina i malo pripaziti da ga ne oštetiš. mada ja svoj imam već 6-7 godina i još uvijek je kao nov. u emajlu će se i nešto brže grijati voda i sladovina nego u inoxu. da se razumijemo inox je zakon, ali sigurno nije pod moranje. pazi samo na dimenzije lonca kako ti je danny objasnio. druga pozitivna stvar sa kupovinom lonca je da mozes komotno kupiti i polovan jer lonac je lonac i ako je korišten za prehranu može se fino očistiti i da bude kao nov!

2. FERMENTACIJSKA POSUDA - zlatarova burad su mi zakletva otkad sam počeo da ih koristim. na početku sam i ja koristio ove fermentore iz kitova, međutim brzo su im popustili dihtunzi na ovim poklopcima a druga mana im je što su premali. ova zlatarova burad su odlična, od prave su plastike (PP) i fino su obrađena iznutra pa se lako peru. ja imam nekoliko komada kapaciteta 60l i prezadovoljan sam, a cijena im je i više nego prihvatljiva, puno su jeftinija od ovih fermentora iz kitova. vrenjača ti generalno ne treba i nije presudna. mozes napraviti blow off tube koji ima potpuno istu funkciju, a praktično je besplatan. mana s vrenjačom je i to da zauzima puno prostora u fermentacijskoj komori, a takva komora će ti trebati obavezno.

3. CRIJEVO ZA PRETAKANJE - ovo što si ti stavio link je poznatije kao auto siphon i jedan je od vrijednijih komada opreme koji dosta olakšava stvari. ova cijena je prihvatljiva ako se radi o većoj varijanti jer se ovo proizvodi u maloj i velikoj varijanti. taj mali je strašno spor i izludio me je. ovaj veći je već nešto jer ima veći promjer cijevi i ide kroz njega poprilično brzo.

4. ČEPILICA I ČEPOVI - ova cijena za čepilicu je ok, ali imaš ovo i kod nas po supemarketima

5. TERMOMETAR - ja sam isto tako potrošio minimum 100-150 KM na termometre zato jer sam kupovao jeftine Smile onda sam kupio onaj iz conrada i to je najbolji termometar do sad i ne bih ga mijenjao ni za šta. iskreno, meni je daleko bolji digitalni termometar sa sondom na kablu. jest malo skuplji ali u to se definitivno isplati uložiti.

6. HIDROMETAR - ovaj što si postavio je ok i cijena je ok, jedino što bi bilo dobro da ima mali dio skale i ispod oznake 1.000 jer postoje neka piva koja padaju i ispod 1.000. doduše rijetko, ali dešava se.

7. POSUDA ZA UKOMLJAVANJE - to možeš sam napraviti od piknik frizidera ili od neke veće plastične kante koju ćeš sam okolo izolirati.

8. FERMENTACIJSKA KOMORA - ovo će ti isto trebati obavezno. kontrola temperature fermentacije je jedna od najvažnijih stvari za dobro pivo. da li ćeš prepravljati stari frižider/škrinju ili ćeš sa ledom to je na tebi da odlučiš, ali je jako važno da si u mogućnosti imati konstantnu željenu temperaturu fermentacije, tako da i na ovo računaš.

9. MLIN - korona sasvim zadovoljavajuća uz uslov da se slad kondicionira prije mljevenja.

Sve u svemu, mislim da za ovih 310 eura mozes puno bolje proci od ovoga sto si ti stavio.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools