Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo rafterovo pivo
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
Prvo rafterovo pivo
Evo približilo se. U nedelju bi trebalo da se kuva prvo pivo ako sve bude kako treba! Kuva se Aurora po Mušicinom receptu.
Uspio sam nabaviti i ječmene pahuljice, a ovaj Crystal je zamjenjen sa Best caramel malt dark.

Pa da otklonim par problema/nedoumica i potražim pomoć...

Prije nego sam htio otvoriti ovu temu, reko da odradim stvari u BeerSmith-u i odmah problem. Pratio sam sav postupak kao što je mange_tout pisao, al kod mene se javlja problem jer ne daje mi mogućnost da podesim profil "Mash" jednostavno je siv, zakljucan (kao na slici)... Šta nisam dobro uradio?

   

Druga stvar je oprema, pa evo par slika:

1 Mashtun, sam napravio i stavio malo duže crijevo, jel to bolja ili lošija varijanta?

   

2 Fermentator, plastično bure od 30L koji ima dva poklopca i opet ne dihtuje dobro. Da li da pravim airlock ili samo da ga ostavim malo odvrnutog? Naredna kupovina će biti staklena pletenka od 54L. Obilježen kao što ste rekli.

   

3. Mjerenja, naručio sam pivski hidromjer sa http://www.majstorzapivo.com/shop/pivski-areometar/ i od našeg spajdera mali kineski termometar. Jel neophodna menzura za ovaj hidrometar?

   

Lonac će biti posuđen ali obilježiću litražu. Da li se isplati kupiti bure od 50L (našao za 75km) i kuvati u njemu?
Jedno pitanje oko kuvanja. Imam malo veću kesicu za veš u koju planiram da stavljam hmelj, jel normalno da je na brzinu izvadim kada to bude potrebno, dodam hmelj opet i vratim u lonac? Da li prije kuvanja trebam odlediti hmelj (u zamrzivaču je u plastičnim kutijicama)?

Slično pitanje i za kvasac Safale US-05, sada je u frižideru, jel ga treba nešto tretirati prije stavljanja u fermentator?

Sanacija će se raditi IZOSAN-G

Areacija sa bušilicom

Toliko... Hvala na odgovorima!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo rafterovo pivo
sto se beersmitha tice, cini mi se da nisi ni unio svoj profil opreme? to bi mogao biti razlog. ali na stranu to - tebi su sve vrijednosti otišle van okvira, nije mi ni to jasno kako i zašto. a ovako na pamet ti ne mogu reći, da sam tu i da mogu pregledati sigurno bih znao o čemu je riječ. i gorčina ti je otišla, abv ti je skroz nizak... nešto ne štima...


što se crijeva tiče, to što je duže niti će ti pomoći niti će ti odmoći.... možeš ovako ostaviti ako hoćeš..

kako znaš da bure ne dihtuje? zamisli da dihtuje pa ti eksplodira nakon pet dana Big Grin ako si siguran da ne dihtuje, slobodno poklopi samo jednim poklopcem (onim s navojem) i to je to. samo ga ne priteži do kraja...

potrebna ti je menzura za hidrometar, ne mozes drugacije izmjeriti. mislim mozes u nekoj uskoj casi ali tu ces imati velike gubitke na uzorcima.

što se dodavanja hmelja tiče ok je da na kratko izvadiš vreću i dodaš hmelj, to ništa ne brini...

kvasac odmah ujutro prije početka kuhanja izvadi iz frizidera na sobnu temperaturu. bilo bi ga dobro rehidrirati, ali s obzirom da ti je prvo pivo i da ćeš sigurno imati dosta nedoumica i možda i problema, ja ti preporučujem da ga samo istreseš iz kesice direktno u pivo poslije areacije...

sretno!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
Unio sam opremu, čak sam iz početka kretao više puta, al isti je problem...
evo prt sc
oprema
   

recept
   

Bure sam zatvorio i stisnuo, kad bure meni ŠŠššŠŠŠššš Wink

A kvasac mi je u rifuzi, plastična kutijica. 10g
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo rafterovo pivo
i ja isto mislim kao i mušica da nisi izabrao, i kreirao svoj profil opreme, pa bi to trebao uraditi.

best caramel ili kristal, to je isti slad, tako da ti je to isto.

u beersmithu izaberi mash profil: single infusion, medium body, batch sparge. objašnjeno je na temi http://volimpivo.ba/thread-651.html

isplati se kupiti bure od 50 l za 75 km, to je neka srednja cijena. napravi lonac za kuhanje od njega. kasnije ga možeš iskoristiti za neki napredniji sistem proizvodnje piva.

sretno! beer
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 22.02.2014, 01:30 by rafter.
Nisam stavio na ALL GRAIN, nego extract
sada se situacija malo promjenila kada sam stavio Mash profil... nsada nastavljam dalje pa ću izbaciti šta sam dobio

Zivili!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo rafterovo pivo
(22.02.2014, 01:24 )rafter Wrote: Nisam stavio na ALL GRAIN, nego extract

pa haj promjeni pa nam daj sliku, da vidimo na čemu smo Big Grin
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 22.02.2014, 01:57 by rafter.
(22.02.2014, 01:29 )mange_tout! Wrote:
(22.02.2014, 01:24 )rafter Wrote: Nisam stavio na ALL GRAIN, nego extract

pa haj promjeni pa nam daj sliku, da vidimo na čemu smo Big Grin

SAmo sam dodao 2l na Batch size, toliko mogu


Attached Files Thumbnail(s)
   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo rafterovo pivo
možeš malo povećati kristal na 8-10%, umjesto barley hulls stavi barley flaked. štrihiraj (označi) adjust mash for equip. klikni na ovaj crveni strihir do te stavke i onda kreiraj ukomljavanje i ispiranje. ukomljavaj na 67°C, a ispiri sa 75°C. kada klikneš taj crveni štrihir otvorit će ti se nova kartica, klikni dva puta na mash in i onta podesi temperaturu na 67°C. klikni OK. zatim klikni na add mash step i kreiraj ispiranje. količinu vode odredi tako što češ nadomiriti pre-boil size. sve to možeš vidjeti na ovoj temi http://volimpivo.ba/thread-651.html
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 22.02.2014, 01:27 by rafter.
Mange, uradio sam već kao što si napisao. A onaj tvoj tut sam pročitao sinoć 5 puta i tri puta ranije drunk i onda sam batalio, zabagovao sam negdje bio...
Stvarno ne mogu reći za sebe da sam glup, al počinjem sumnjati very-drunk
Jutros opet za komp i provjerim sve... i imam još jedno pitanje. S' obzirom da je meni količina vode za ispiranje može stati u mashtun, moram li raditi dva ispiranja?

E da, ne mogu povećati Crystal jer ga nemam.

Evo šta sam dobio...
   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 22.02.2014, 02:31 by AleksandarV.
(22.02.2014, 01:21 )rafter Wrote: Mange, uradio sam već kao što si napisao. A onaj tvoj tut sam pročitao sinoć 5 puta i tri puta ranije drunk i onda sam batalio, zabagovao sam negdje bio...
Stvarno ne mogu reći za sebe da sam glup, al počinjem sumnjati very-drunk
Jutros opet za komp i provjerim sve... i imam još jedno pitanje. S' obzirom da je meni količina vode za ispiranje može stati u mashtun, moram li raditi dva ispiranja?

E da, ne mogu povećati Crystal jer ga nemam.

Evo šta sam dobio...

Uradi samo jedno ispiranje. Podijeli vodu na dva dijela. Pa isperi. U podešavanjima pod Lauter tun dead space stavi 1 litar. 1,5 ti je previše. Jer će ti na osnovu toga preciznije izračunati koliko treba da staviš vode.
Kada drugi put uspeš vodu za ispiranje. Dobro promješaj, pazi da ne zgnječiš filter. I ostavi 15 minuta, onda sve prespi u lonac. Naravno, prije otoči koju litru da, ali polako da ne uzburkaš grain bed na dnu mash tun-a, da ukloniš krupne čestice (isto ovo radiš kod prvog ukomljavanja posliej 60 minuta). Kada poteče čista sladovina, prebaci u lonac.

Ovo je moje podešavanje.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo rafterovo pivo
@AleksandarV ovo što si naveo da dijeli vodu su ustvari dva ispiranja.

@rafter ako ti može sve stati u mash tun, radi jedno ispiranje.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
Ok. A jel ovo ok sto se tice recepta. Mislim, jel moze ovako proci?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools