Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
|
(automatizirano) hlađenje fermentacijske komore
This post was last modified: 26.02.2014, 08:04 by Pivdzija.
grijanje tokom hladnijih dana smo riješili akvarijskim grijačem uronjenim u bidon od 5l, taman fino održava temperaturu i ne moram se sekirati i stalno vrelu vodu donositi. Međutim sada nastupaju topliji dani i treba mi neki jednostavni način za hlađenje piva koje fermentira, a da nisu boce sa ledom u pitanju. Desi se s vremena na vrijeme da nisam kući 2-3 dana, a ukućani nisu baš pouzdani oko održavanja temperature
Postoji li neki način kao što je recimo onaj akvarijski grijač, da se izvede, ali sa hlađenjem, ili nešto slično?
edit: nisam znao gdje da gurnem post, pa sam ga pod opremu ostavio, ako je za nekog drugog podforuma prebacujte
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: (automatizirano) hlađenje fermentacijske komore
Da, ovo Vam može poslužiti za fermentaciju, ali ne za cold crash jer minimalna temperatura
koju sam uspio dobiti s ovim u fermentoru je oko 7°C.
Na frizideru je deklarisano da obara temperaturu za razliku od 20°C od temperature okoline i
ovo sam testirao na malom frizideru za koji stvarno djeluje. Temeperatura u sobi je bila oko
23°C a unutra je pala na oko 3°C. Ali posto je fermentacijaska komora veća, ipak ne može
toliko nisko ići, ali mislim da uvijek može oboriti na nekih 14-16 stepeni čak i kad je u sobi
oko 30 stepeni.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: (automatizirano) hlađenje fermentacijske komore
Nisam stigao, ali hoću.
Ja sam u medjuvremenu nabavio i frižider koji se koristi u prodavnicama za hladjenje
pića i njega ću koristiti za lagere i za cold crash, a fermnetiranje će biti u komori.
Ako se desi da ljeti ovaj sistem ne bude funkcionisao sve ću prebaciti u frižider.
Jedino me malo brinu vaše vrućine u Mo...pakleno bude dole i nisam siguran da vi
možete išta drugo osim frižidera korisiti (dole budu temperature vani do 48°C).
|
|
|