Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stanetovo prvo kuhanje
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:37 )stane2006 Wrote: Danas sam malo testirao termometar, voda prokuha a on pokazuje 99,4, pretpostavljam da malo laže odnosno da bih vodu za ukomljavanje trebao zagrijati na 74 pa da budem siguran.


da bi dobio baš 100°C prilikom ključanja vode, moraš koristiti destiliranu vodu. ako hoćeš 100% precizno, onda koristiš destiliranu vodu i sonda mora biti u vodi najmanje 30 sekundi. na osnovu toga i kalibriraš teremometar (ako isti ima mogućnost kalibracije), ili ako nema ove mogućnosti, onda kompenziraš temperaturu za utvrđenu razliku.

druga stvar - to mora biti baš rolling boil. evo različitih faza ključanja vode na raznim temperaturama....


Quote:Simmer - 185 to 200°F. There is movement, and little bubbles appear in the water.

Slow boil - 205°F. There is more movement and noticeably larger bubbles.

Real boil - 212°F. The water is rolling, vigorously bubbling, and steaming.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 23.02.2014, 06:55 by AleksandarV.
Pored upotrebe destilovane vode, treba da se obrati pažnja i na nadmorsku visinu.
Na linku je stranica gdje to sve možete da vidite. A ima i world map sa nadmorskom visinom ovisno gdje ko živi.

http://www.foodsafety.unl.edu/haccp/help...alibration
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:54 )AleksandarV Wrote: Pored upotrebe destilovane vode, treba da se obrati pažnja i na nadmorsku visinu.
Na linku je stranica gdje to sve možete da vidite. A ima i world map sa nadmorskom visinom ovisno gdje ko živi.

http://www.foodsafety.unl.edu/haccp/help...alibration

da, to nisam namjerno spomenuo jer sam vidio da je stane iz orašja a orašje je na n.m. 86 m. to je nedovoljno visoko za značajnu devijaciju Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
To znači s obzirom da sam testirao i sa ledom pa mi je termometar pokazivao -0,7, da bi sve trebalo biti ok sa termometrom.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Evo stane za Brewtarget. Pa da podesiš.
@Mušice, pa šta će reći Slovenci ako na Triglavu budemo kuhali?


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Evo danas sam kuhao pivo, po receptu koji mi je dao Svarrogh.
Kuhao sam u otvorenoj garaži, temperatura zraka oko 9 stepeni. Sve mi je išlo ok, cijeli proces mislim da sam odradio kako treba, posebno sam vodio računa o sanitaciji Sve mi se činilo ok, ali kod ukomljavanja, voda je bila na 73 stepena, kada sam usuo u piknik frižider i stavio slad (nije trajalo duže od 5 minuta, stavim termometar i on pokazuje 63 stepena, odmah sam ulio vruću vodu i digao temperaturu na 67 stepeni, zatvorio frižider, nakon pola sata malo promiješao i nakon sat vremena temperatura je bila 64 stepena). Sladovine je bilo nakon ispiranja oko 25 litara. Kuhanje je proteklo ok iako sam dobio samo 19 litara, nakon kuhanja temperaturu za 18 minuta spustio na 23 stepena, uzeo uzorak za OG u menzuru spustio ga na 20,4 stepena i pokazao mi 1054. Nakon ovoga sam 10 minuta miješao, stavio kvasac direktno na sladovinu i zatvorio u fermentor. Dali ovo išta valja ili da pokušam ponvo.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Stanetovo prvo kuhanje
dobro je to. sada ne diraj ništa do prvog mjerenja FG. fermentiraj na 17-18°C.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Temperatura u fermentoru je trenuto 16,2, to bi trebalo biti ok. Ono što me brine je da sam morao dodavati vruću vodu u piknik frižider da dignem tempraturu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Stanetovo prvo kuhanje
ništa se ne brini, došlo je do konverzije šećera. biće to odlično pivo, uz uslov da se ne inficira.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Uf hvala ti sad mi je malo lakše, nadam se da se neće inficirati,ali i ako se bude inficiralo bože moj, pokušaj pogreška, čovjek se uči dok je živ i opet umre kao budala.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Prvo, nadam se buduće pivo je u fermentoru, vrenjača ne radi ali koliko vidim kada prosvijetlim sa baterijom trenutno ima oko 3cm pjene i osjeti se nekakav dosta jak miris koji ne mogu definirati. Skuhao sam i drugo, po istom receptu, OG mi je bio 53, u fermentoru je 1 dan, ovaj put sam dobio 20 litara sladovine, pjene ima mozda 0,5 cm. Da li je OG kod jednog i kod drugog previsok ili je u okvirima, kod drugog nisam ni stavljao vrenjaču nego sam samo zavrnuo poklopac.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(01.03.2014, 08:30 )stane2006 Wrote: Prvo, nadam se buduće pivo je u fermentoru, vrenjača ne radi ali koliko vidim kada prosvijetlim sa baterijom trenutno ima oko 3cm pjene i osjeti se nekakav dosta jak miris koji ne mogu definirati. Skuhao sam i drugo, po istom receptu, OG mi je bio 53, u fermentoru je 1 dan, ovaj put sam dobio 20 litara sladovine, pjene ima mozda 0,5 cm. Da li je OG kod jednog i kod drugog previsok ili je u okvirima, kod drugog nisam ni stavljao vrenjaču nego sam samo zavrnuo poklopac.

odlično je to sve, bar po ovome što si opisao Big Grin ništa se ne brini. osjetiš "kiselkast" miris, i to je miris fermentacije. krauzen od 3 cm je veoma dobar. i OG ti je dobar. ponavljam, nemoj se ništa brinuti, ide sve kako treba.

živio!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools