Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvo rafterovo pivo
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Prvo rafterovo pivo
To ti uveliko fermentira, nista ne brini!
WWW Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
(24.02.2014, 09:50 )danny_boy Wrote: To ti uveliko fermentira, nista ne brini!

bananabananabanana
Danas nije bilo nista. Big Grin
radovanje!!!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Re: RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 24.02.2014, 10:21 by danny_boy.
(24.02.2014, 10:14 )rafter Wrote:
(24.02.2014, 09:50 )danny_boy Wrote: To ti uveliko fermentira, nista ne brini!

bananabananabanana
Danas nije bilo nista. Big Grin
radovanje!!!

Uobicajeno je da kvasac proradi izmedju 12-24h. A ovdje se fino vidi formiran prsten, a i sam miris fermentacije se osjeti (kako si primjetio)...tako da sve je ok...
WWW Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Prvo rafterovo pivo
Da i ja dodam svoje probleme kod prvog kuvanja Smile. Prvo, termometar sam nabavio neki digitalni, profi, baždaren u laboratoriji, kad ono prc, kad se počela temperatura vode dizati, on zablokira na 60C. Tek tad pročitam na drugoj strani da mjeri do 60 C.
Sa hlađenjem sam i ja imao iste ptobleme do ove zadnje ture kad sam nabavio chiller. Ja sam hladio tako što sam punio naizmjenično 2 ogromne plastične posude sa vodom pa prebacivao lonac tamo-vamo. Mnogo energije i posla oko toga, chiller je zakon. Dalje, pretakanje iz mash-tuna. Neko je rekao da ne treba puštati sladovinu naglo da se ne bi zaštopalo. Ja sam to prebukvalno shvatio pa mi je isticala više od pola sata. Kod predzadnje ture mi je dosadilo i odlučio sam rizikovati i srećom nisam imao problema. Isteklo je za desetak minuta bez ikakvih problema.
Ono što znam da nisam radio a trebao sam, to je pretakanje. Samo sam jednom vratio prvih 3-4 litre nazad da ponovo procijedim, ali pošto mi je tad sporo curilo odustao sam.
Šta gubim ako ne pretočim dva puta onu prvu ukomljenu sladovinu?
Šta je pravilno kod tog pretakanja, vratiti svu sladovinu ili prvih par litara? Da li i kod ispiranja treba pretakati?
Što se tiče filter crijeva, i meni je stajalo vertikalno, nije se moglo smotati da leži, ali nisam sa tim imao nikakvih problema.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prvo rafterovo pivo
(25.02.2014, 12:19 )Uzvrnd Wrote: Da i ja dodam svoje probleme kod prvog kuvanja Smile. Prvo, termometar sam nabavio neki digitalni, profi, baždaren u laboratoriji, kad ono prc, kad se počela temperatura vode dizati, on zablokira na 60C. Tek tad pročitam na drugoj strani da mjeri do 60 C.
Sa hlađenjem sam i ja imao iste ptobleme do ove zadnje ture kad sam nabavio chiller. Ja sam hladio tako što sam punio naizmjenično 2 ogromne plastične posude sa vodom pa prebacivao lonac tamo-vamo. Mnogo energije i posla oko toga, chiller je zakon. Dalje, pretakanje iz mash-tuna. Neko je rekao da ne treba puštati sladovinu naglo da se ne bi zaštopalo. Ja sam to prebukvalno shvatio pa mi je isticala više od pola sata. Kod predzadnje ture mi je dosadilo i odlučio sam rizikovati i srećom nisam imao problema. Isteklo je za desetak minuta bez ikakvih problema.
Ono što znam da nisam radio a trebao sam, to je pretakanje. Samo sam jednom vratio prvih 3-4 litre nazad da ponovo procijedim, ali pošto mi je tad sporo curilo odustao sam.
Šta gubim ako ne pretočim dva puta onu prvu ukomljenu sladovinu?
Šta je pravilno kod tog pretakanja, vratiti svu sladovinu ili prvih par litara? Da li i kod ispiranja treba pretakati?
Što se tiče filter crijeva, i meni je stajalo vertikalno, nije se moglo smotati da leži, ali nisam sa tim imao nikakvih problema.

pretpostavljam da misliš na recirkulaciju. obično se recirkulacija vrši dok kroz česmu od mash tun-a ne poteče bistra sladovina, a za to je obično potrebno istočiti po 1 l u 2-3 navrata. recirkulaciju vršiš i kod ispiranja. što se tiče cijevi, mogao si kupiti i manju, pa ti ne bi stršila beer
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: Prvo rafterovo pivo
Dobro si ti to rafteru Smile Čestitam!

Većina ti je rekla da kvasac radi nakon 12-24 sata. I rekli su ti isto tako da ne otvaraš i ne čačkaš previše. Istina sve Smile

Sad slijedi onaj prvi šok nakon 4 dana (tako je meni bilo). Kada je pjena nestala na površini i stvorio se talog na dnu. Ja sam mislio da je sve otišlo u Honduras i bio na sekundi da sve prospem i kuham ponovo. Ispostavilo se da to tako i treba.

Sve u svemu, prvo i glavno pravilo kuhanja koje preporučuju na sajmovima, shopovima, i pivarskim krugovima je da si kuhar nađe mentora.

Obzirom da u tu definiciju ulazi i forum, nemaš šta da brineš. Sve što te zanima, sigurno neko zna ovdje.

U svakom slučaju, svaka čast vama svima na tim kuhanjima sa improviziranom opremom.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
Hvala... E sada dok sam pod utiscima, euforijom šta će biti! koji bi mogao biti drugi recept. imam nekih 70 casscade mi je ostalo i malo aurore, al nebitno. Možda nešto sa malo više ABV-a ili nesto sa više arome, neki orange? ne znam da li je to previše za početak?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
This post was last modified: 26.02.2014, 09:48 by rafter.
Jurtos, naaravno, prije umivanja pogledam u komoru. U fermentatoru pjena min 5cm Big Grin
Temp u komori 19C i ako kuhinju ne grijem ovih dana a juetos u Foci -2.
Evo kako izgleda fermentator nakon 72h, polako se pojavljuje talog na dnu fermentatora.

   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
Tačno je prošlo 7 dana od stavljanja u fermentator, a izgleda i sada kao na slici iznad... malo je opala temperatura u komori na 15C. Da li da je podižem? Da li da izvadim uzorak za FG?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prvo rafterovo pivo
Nista ne vadi i nista ne diraj jos desetak dana...sve je to ok, jedino temperaturu moras podici malo za svaki slucaj da moze dovrsiti...

Sent from my HTC One X using Tapatalk
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Prvo rafterovo pivo
Ovako... prošlo je 14 dana od stavljanja u fermentator, nisam nikako otvarao samo sam prenio iz jedne sobe u drugu, radi povećanja tempreature. Napravio sam neke fotke pa ako može neki komentar. Malo sam stisnuo bure da izađe miris, i nije neki koji me raduje, boja je ok... Da otvorim da vidim šta je unutra?
Slikao sam lampom da se može bolje vidjeti.

   

   
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Prvo rafterovo pivo
(10.03.2014, 12:12 )rafter Wrote: Ovako... prošlo je 14 dana od stavljanja u fermentator, nisam nikako otvarao samo sam prenio iz jedne sobe u drugu, radi povećanja tempreature. Napravio sam neke fotke pa ako može neki komentar. Malo sam stisnuo bure da izađe miris, i nije neki koji me raduje, boja je ok... Da otvorim da vidim šta je unutra?
Slikao sam lampom da se može bolje vidjeti.

Ne otvaraj ništa. Sačekaj još pet dana i onda počni sa mjerenjem FG.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools