pivska mušica
BeerFly Brewery
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 10:58 )rafter Wrote: Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet. ![Blush Blush](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/blush.gif)
Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...
4,5 sata za turu od 20 litara bi trebao biti neki standard sa najprimitivnijom opremom i plinskim gorionikom od minimalno 6,5kW. samo je bitna organizacija. dan ranije sve mora biti spremno, izvagano, odmjereno. recept isprintan sa kratkim crticama šta i kako se planira. mash tun se opere za vrijeme dok sladovina kuha zajedno sa još dosta sitne opreme. početak kuhanja smatram kad upalim plin za prvu vodu, a kraj kad zatvorim fermentor i operem lonac.
i meni je strašno bitno u zadnjih par godina da što više skratim vrijeme provedeno u kuhanju. imam neku rutinu i uvijek znam šta i kako radim i sve mi je to postalo čisti automatizam. može se sve to dosta skratiti, sjećam se da sam prva piva kuhao po 7-8 sati jer sam i mljeo i sve radio bez pripreme na isti dan.
u zadnje vrijeme ubacim chiller u mašinu za suđe, zajedno sa dosta opreme, pa mi i to dosta skrati vrijeme, a i ništa mi mrže nema od pranja chillera.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
zis
1.100 OG, 10% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation:
8
Location: Doboj
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:06 )pivska mušica Wrote: (11.03.2014, 10:58 )rafter Wrote: Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet. ![Blush Blush](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/blush.gif)
Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...
4,5 sata za turu od 20 litara bi trebao biti neki standard sa najprimitivnijom opremom i plinskim gorionikom od minimalno 6,5kW. samo je bitna organizacija. dan ranije sve mora biti spremno, izvagano, odmjereno. recept isprintan sa kratkim crticama šta i kako se planira. mash tun se opere za vrijeme dok sladovina kuha zajedno sa još dosta sitne opreme. početak kuhanja smatram kad upalim plin za prvu vodu, a kraj kad zatvorim fermentor i operem lonac.
i meni je strašno bitno u zadnjih par godina da što više skratim vrijeme provedeno u kuhanju. imam neku rutinu i uvijek znam šta i kako radim i sve mi je to postalo čisti automatizam. može se sve to dosta skratiti, sjećam se da sam prva piva kuhao po 7-8 sati jer sam i mljeo i sve radio bez pripreme na isti dan.
u zadnje vrijeme ubacim chiller u mašinu za suđe, zajedno sa dosta opreme, pa mi i to dosta skrati vrijeme, a i ništa mi mrže nema od pranja chillera.
![Zivjeli Zivjeli](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/cheers.gif)
Ma to sve kod mene traje 6-6,5 sati od kad udjem u pivaru pa dok ne izadjem i sve bude gotovo i oprano. Isti dan sve radim samo donesem sa sobom recepturu za pivo. Priprema vode, mljevenje slada, ukomljavanje, kuhanje i pranje poslije kuhanja. Kuhanje mojih 60 litara traje otprilike toliko.
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Ma ja sam prvi (prošli) put, ako sve uzmem u obzir kuvao 9 sati...
Al sada imam čiler pa će biti kraće... koji se teško pere ![Big Grin Big Grin](https://volimpivo.ba/forum/images/smilies/biggrin.gif)
Ma najbitnije mi je da sanitacija bude kako treba, ovi recepti koje planiram za sada raditi su relativno prosti bez nekih vratolomija.
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|