Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pomoć oko malo naprednijeg sistema
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:31 )pivska mušica Wrote: jbg kod mene star sana ima mogu miljacku dezinficirat Big Grin moze i limuntos, moze bilo kakva kiselina....

ode tema od opreme do limuntosa Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:39 )mange_tout! Wrote:
(11.03.2014, 11:31 )pivska mušica Wrote: jbg kod mene star sana ima mogu miljacku dezinficirat Big Grin moze i limuntos, moze bilo kakva kiselina....

ode tema od opreme do limuntosa Big Grin


stvarno. izvinjavam se, ja sam kriv. mada ima veze jer limuntosom čistimo chiller koji je dio opreme.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Ajd jedno pitanje još, pošto ste se lijepo raspričali...
Koliko voda za čiler treba biti otvorena čiler je 7m, fi10, Cu, srednje, jako?
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
srednje jako, ali zavisi i od pritiska koji imaš. bolje da malo sporije ide kroz chiller da bi bolje preuzimala toplinu i izbacivala je iz piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
da, srednje jako. mada u zadnje vrijeme mi i smanjimo (ne previše) malo pri kraju hlađenja, kako bi došlo do bolje izmjene toplote. uglavnom možeš sa srednje jakim pritiskom.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
mi gledamo da voda koja izlazi na drugom kraju čilera bude toplija
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Ok, ok... Kontam beer-chugger
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Meni za mojih 23 litara piva treba 5,5 sati, jer me jebe slabi gorionik. Inače dan prije samo natočim vodu, da ispari hlor. Na dan kuhanja upalim plinski gorionik i dok se voda ne ugrije na temperaturu ukomljavanja izvagam i sameljem slad. Za vrijeme ukomljavanja izvagam hmelj i stavim ga u PVC kesice. Nakon ukomljavanja istočim sladovinu u botling bucket, jer u loncu još grijem vodu za ispiranje. Onda vodu za ispiranje sipam u mash tune, a sladovinu iz botling bucketa u lonac i odmah stavim na gorionik. Sladovinu od ispiranja opet točim u botling bucket i onda, kad se iscjedi dodam u lonac. Za vrijeme grijanja sladovine do ključanja, operem mash tune i botling bucket i onda krenem normalnom procedurom. Znači, kad proključa ubacim hmelj i tako dalje. Na kraju nakon aeriranja akumulatorskom bušilicom ubacim kvasac, stavim fermentor u komoru od stiropora i operem chiler, lonac i crjevo. Onda sjednem i u miru popijem pivo.
Sad mene zanima, kako radite veče ture (50l i više).
1. Ako nabavim lonac 50l, predpostavljam da mi treba i veči mash tune od mog 30l piknik frižidera ili da radim sa više ispiranja.
2. Kako presipati veču količinu vode iz lonca u mash tune. Vjerovatno pumpom. Dali je dobra pumpa od veš mašine ili je prespora pa se voda previše ohladi.
3. Kako presipati sladovinu iz mash tuna u lonac?
4. Kakav je gorionik potreban za 50l piva, jer meni treba sat vremena, da ugrijem vodu za ukomljavanje i sat vremena, da mi sladovina proključa. To vrijeme bih želio da skratim, jer tu imam još rezerve, da proces završim odprilike pola sata ranije.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
1. puno bi ti pomogao veći mash tun. u svakom slučaju radi dva ispiranja, kako bi dobio veću količinu sladovine.

2. ne treba ti pumpa nikakva. ugrij vodu 1-2°C više i prespi vodu u mash tun pomoću neke šerpe. taman kada prespeš ohladit će ti se na ciljanu temperaturu. koliko trebaš više ugrijati skontat ćeš vremenom.

3. kao i do sada, kroz ćesmu Smile

4. trebat će ti malo jače kuhalo (4,5 kW, a može i jače neko). možeš kupiti nešto slično ovome

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/image...LCM8RYAqbr

beer
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(12.03.2014, 09:27 )mange_tout! Wrote: 1. puno bi ti pomogao veći mash tun. u svakom slučaju radi dva ispiranja, kako bi dobio veću količinu sladovine.

2. ne treba ti pumpa nikakva. ugrij vodu 1-2°C više i prespi vodu u mash tun pomoću neke šerpe. taman kada prespeš ohladit će ti se na ciljanu temperaturu. koliko trebaš više ugrijati skontat ćeš vremenom.

3. kao i do sada, kroz ćesmu Smile

4. trebat će ti malo jače kuhalo (4,5 kW, a može i jače neko). možeš kupiti nešto slično ovome

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/image...LCM8RYAqbr

beer
Hvala Wink
Koliko tebi treba, da ugriješ vodu do temp. ukomljavanja ili do ključanja nakon ukomljavanja?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
vodu veoma brzo zagrijemo za ukomljavanje. za to nam treba oko 30 minuta, a i voda za ispiranje se zagrije vrlo brzo. da provre sladovina (48 l) potrebno je nekih 40-50 minuta.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(12.03.2014, 01:16 )mange_tout! Wrote: vodu veoma brzo zagrijemo za ukomljavanje. za to nam treba oko 30 minuta, a i voda za ispiranje se zagrije vrlo brzo. da provre sladovina (48 l) potrebno je nekih 40-50 minuta.

I to grijete na ovaj gorionik, kojeg si stavio sliku?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools