RE: Iskoristivost - efficency
različiti sladovi daju različite efikasnosti, na primjer iz pilsnerskog slada možeš izvući nešto više šećera nego iz minhenskog ili iz kristala. to su podaci koji su već ubačeni u profile pojedinih sladova u beertoolsu. ja sam samo dao primjer od 100 grama radi slikovitosti i da biste mogli shvatiti o čemu se tu radi.
tebi to sve izračunava software i ti ne moraš da se brineš oko toga.
daj mi recept sa preciznim mjerama svega što si koristio pa ću ti pokušati izračunati i reći gdje ti je bila greška.
efikasnost, odnosno iskorištenost slada zavisi, između ostalog i od sistema koji ljudi koriste - mlin je jako bitan za efikasnost, ph vrijednost komine je bitna za efikasnost, vrijeme kuhanja je bitno za efikasnost.... vremenom, nakon nekoliko kuhanja moraš skontati koliku efikasnost daje tvoj sistem i tu efikasnost podesiti za svaki recept u beertoolsu ili beersmithu. tada će ti software pravilno i precizno izračunavati količinu sladova i vode koja je potrebna da bi uz tu efikasnost, dobio željeni OG.
da, dužim kuhanjem isparava više vode iz kotla pa se samim tim povećava i efikasnost, međutim imajte u vidu da dužim kuhanjem karamelizirate sladovinu dodatno i da će to imati efekta na konačni okus u pivu.
dakle - idealno je da skontate koju efikasnost daje vaš sistem i da uvijek taj broj stavite u polje efficiency prije nego što kreirate recept.