Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 19.03.2014, 04:45 by Stane.
(16.03.2014, 02:16 )newbeer Wrote: pa i nije bas preveliki OG da nebi isao na 1009,koji si kvasac koristio? US-05
(16.03.2014, 10:45 )branko20 Wrote: Stane samo naprijed,ništa što napraviš nećeš baciti i sve će biti bolje od „žuje“ i sličnih „piva“. Moji početni koraci su bili slični ali zahvaljujući kolegama sa ovog foruma dosta sam toga savladao ,sad su piva za+10(tako drugi kažu). Ja kuham sa 5kg(sladovi +pahuljice).Frižider je od 32 litre u koji stavljam 17lvode ugrijane na 81Cpa uz malo miješanja dobijem 79Cu frižideru što na kraju daje cca 69Ckomine.Za ispiranje stavljam 17 l vode temperature 81C.Ovo odstupa od ukomjavanja sa 15l+ 15l ili slično. Ovolika količina vode je uslovljena načinom kuhanja i gubicima,kuham u loncu od 40 l promjera 425mm pa se na isparenju (na hmelju je neznatno jer ga cijedim)gubi od 5-6l kuhajući u garaži.Od navedene količine slada i 34l vode dobijem 29-30l worta SG=1,041a poslije kuhanja 24-25l sa OG=1,051.Ovi parametri su stalni u zadnjih 10-15 kuhanja. Višom temperaturom ukomljavanja dobijem viši FG tako da mi pivo ima oko 5% alkohola(na početku je to bilo nekad i 7% ). Kod kupovine slada traži kvalitetan slad jer sladare rade i neke mikseve .
Ovo su moja iskustva možda ti pomognu. Još jedan detalj,kod pretakanje u fermentor obavezno filtriraj kroz jednostruku krupniju gazu a kod pretakanja iz fermentora gušću gazu.
Pivo će u bocama biti bistro gotovo kao kupovno,a imat ćeš dovoljno kvasca za karbonizaciju. Hvala branko, svaki savjet dobro dođe. U subotu ću vjerovatno kuhati novu turu, odprilike sam i planirao kuhati kao što si naveo gore, jedine razlike bi bile što sam mislio raditi ukomljavanje na način da dignem temperaturu na 78C sačekam da se temperatura spusti na 74C i onda ubacujem sladove, ukomljavanje bih radio sa 17 litara vode (mislim da bih u ovom slučaju postigao ciljanu temperaturu od oko 67C), a ispiranje bih radio sa 18 litara vode na 79C. Cijeđenje sa gazama nisam radio ali ću u narednim kuhanjima i to uraditi, uz gaze ću koristiti i Irsku mahovinu.
|
|
|