Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(09.12.2012, 02:12 )rale Wrote: napravio sam fermentacijsku komoru od stiropora. zanima me kako u njoj najbolje zadržati temperaturu tzv. primitivnim metodama dakle boce vode i sl. uzmimo u obzir da mi je temperatura u prostoriji sada oko 10 stupnjeva. stavljam bocu vode i kako radim ale pivo zanima me da li nakon 4-7 dana odrađene fermentacije i dalje do kraja moram držati 16-24 stupnja?

nadalje zanima me najprihvatljiviji financijski način za neku napredniju varijantu (sijalica 25w, 30w, svijećice za bor...). iako je pvc bačva crna mogu da li eventualna sijalica ili svjećice 'štete' na neki način pivu.

kolika je cca razlika između temperature u komori i temperature fluida?

mislim napraviti jaku kominu sa oko 6kg slada za 20,5 litara sladovine koliko predviđam da ću dobiti visok OG zatim ako dodam 5 litara vode nakon kuhanja (pri 20 stupnjeva) da dobijem željeni OG, boju, gorčinu i postotak alkohola hoću li dobiti puno lošije pivo? dodavao bih vodu da smanjim OG i da dobijem više piva.


u komori možeš održavati temperaturu stavljanjem smrznutih boca od kole ili boca s vrelom vodom. kad se radi na ovaj nacin, dobro je imati sondu od termometra u samom pivu (što je malo higijenski rizično, ali isplati se).

pivo koje fermentira zapravo cirkulira cijelo vrijeme i vrlo jednostavno dolazi do razmjene temperatura u tom slučaju. zato je jednostavno kontrolirati temperaturu piva. samo pratiš termometar.

dobro je imati više manjih boca smrznutih (od 0,5l) i onda vađenjem ili dodavanjem novih može se temperatura precizno kontrolirati.

obično je razlika između temperature piva i temperature komore oko 3°C za vrijeme aktivne fermentacije. znači u pivu je obično toplije za ta 3°C.

u mojoj komori je potrebno nešto češće mijenjati flaše prvi dan, a sve ostale dane mijenjam flaše samo jednom dnevno i to savršeno izgleda.

što se tiče grijanja možeš sa običnom sijalicom, samo pazi se požara. kad bi još imao neki kontroler sa termostatom to bi bilo idealno, ali možeš i ručno grijati po potrebi, i to je nešto...posebno ako imaš vremena....

što se tiče ovog razrijeđivanja piva, čini mi se da sam ti to negdje već objasnio. možeš ti to uraditi, samo malo pojačaj hmelj. nije baš preporučljivo, ali ako moraš onda uradi. ako ispoštuješ sve ostalo kako treba, bit će to dobro pivo!

Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - by pivska mušica - 10.12.2012, 09:55

Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools