RE: Rafterova knjiga piva
This post was last modified: 25.03.2014, 04:22 by danny_boy.
Možeš cold crash odraditi i u botlin bucketu ali kad dodaš šećer i promiješaš
onda će ti se opet sav talog podići tako da to nema smisla. Ali vidi šta je
još jedan problem sekundara koji je značajan.
Na mnogim mjestima se pominje da je jedan od odlučujućih faktora na
okus piva što manja oksidacija piva. To znači što manje kontakta sa
zrakom. Nakon što pretočiš u sekundar, iznad piva će ti se formirati
sloj zraka i time pivo više neće biti zaštićeno od oksidacije. To može
značajno uticati na okus piva. Nakon što započne fermentacija iznad
piva se formira sloj CO2 koji štiti pivo od zraka, a svaki put kad se otvara
poklopac fermentora ovaj sloj se narušava i tako pivo ostane nezaštićeno.
To je pored povećanja mogućnosti infekcije još jedan jako bitan razlog zbog
čega nije preporučljivo otvarati poklopac fermentora.
Ti okusi koji ti se sada javljaju je teško protumačiti dok ne prođe neko
vrijeme koje je potrebno za stabilizaciju okusa. Vjeruj, dok je pivo mlado
ne treba ga ni pokušati ocjenjivati jer se to stalno mijenja.