Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


degustiranje vina
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
degustiranje vina
Da malo obnovimo teme oko vina evo 5 koraka koji se koriste za degustaciju vina. Može biti veoma korisno. pogotovo ako se nađete na nekom prijemu i pije se vino, možete izgledati kao veliki poznavalac.


1. Prvi korak kod degustacije vina je vizualni.
Dobro pogledajte vino u čaši, gledajte boju i bistrinu. Zato se za degustaciju uvijek koriste prozirne čaše.
Bijela vina trebaju imati boju od nijanse izblijedile slame do duboke zlatne. Bijela vina tamne kako stare.
Crvena vina mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina sa vremenom počinju gubiti boju, postajući više smeđe.
Vino možete gledati dok je čaša na stolu ili držeći čašu u ruci.odite računa da je pozadina bijela možete uzeti komad bijelog papira ili okrenuti prema zidi ako je bijele boje.


2. Zavrtite vino u čaši
Nemojte prosipati vino Smile polako kružite zglobom držeći čašu za stub ne za gornji dio.
kada provrtite čašu to će promiješati kisik sa vinom, i tako umekšati tanine u mladom vinu. To, također, otvara aromu vina.
Gledajte kako vino kvasi zidove čaše. Vina sa više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima ( to se zovu nogice )

3. Pomirišite vino.
U početku držite čašu na nekoliko centimetara od nosa. Potom stavite nos u čašu - ne možete samo provući čašu ispod nosa, jer tako nećete osjetiti baš ništa. Ne žurite.
Kvalitetna bijela vina treba vas podsjećati na voćne ukuse, od lubenice ili dinje, preko krušaka i bresaka, do ananasa ili banane.
Crna vina podsjećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju.
Bačva u kojoj je vino bilo doprinosi aromi tako što ćete osjetiti vaniliju, cedrovinu ili cimet.
Mirisi su subjektivni svako nalazi nešto na šta njemu miriše. Ja ako vam kažem da moje vino miriše na zovu vi kada posloje mene pomirišete rećete da, miriše na zovu.


4. Uzmite gutljaj vina, ali još ne gutajte.
razlijte vino preko svih svojih osjetilnih ćelija na jeziku i nepcima. Različiti dijelovi jezika osjećaju različite ukuse. Veliki broj ljudi ima takve navike da pri gutanju samo proslijedi sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste svoje receptore. I tu je potrebna vježba... Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate.
Bijela vina uspoređujemo sa kruškom, jabukom ili ananasom.
Crna sa višnjama, šljivama i bobicama.
Poslije voćnih aroma vino u vinu tražimo karakteristike prepečenog kruha ili maslaca. To su ostaci kvasaca korištenih pri fermentaciji.
Potom probamo da osjetimo tanine ( tanini nastaju iz kožice grožđa i oni kupe usta kada pijemo crveno vino). Kod bijelih vina ih nema, ili su prisutni vrlo malo. Kod crvenih su izraženiji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina, i to može uticati na ono što osjećamo.

5. Progutajte vino.
Kakav je ukupan osjećaj o teksturi vina? Da li vino ima tijelo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve dijelove usta ili se zadržava samo na pojedinim dijelovima jezika?
Tijelo je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osjećaja u ustima. Kad kažemo struktura, podrazumijevamo da vino ima niz ukusa koji prate početni osjećaj i vode nas dalje. I tu su ukusi različiti.
Koliko dugo traje vino? Koliko dugo možete da osjetite vino pošto ste ga progutali? Da li vam se ukusi dopadaju?
Find Odgovori



Messages In This Thread
degustiranje vina - by djulba - 10.12.2012, 06:41
RE: degustiranje vina - by pivska mušica - 10.12.2012, 06:48
RE: degustiranje vina - by djulba - 10.12.2012, 08:16
RE: degustiranje vina - by sarajevskopivo - 13.12.2012, 04:22

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools