pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
@ale ale: ako uspiješ dobiti povoljan pH komine sa solima i kiselinom u mashu, a u isto vrijeme s tim istim solima dobiti i željeni mineralni sastav u pivu, onda nema nikakve potrebe da se tretira voda za ispiranje. voda za ispiranje može biti destilirana. to je napisao Kai Troester, a njemu itekako vjerujem. inače, njegov blog je fantastičan za naučiti mnoge stvari o vodi, ali i o ostalim stvarima.
ja ako imam višak soli za dodati, onda ih dodajem direktno u lonac nakon ispiranja, prije nego zakuham pivo.
@rafter: nisam siguran za oksalnu kiselinu. ni na jednom mjestu nisam uspio pročitati da se može koristiti za podešavanje pH vrijednosti komine, to sam siguran. dvije kiseline koje se koriste su mliječna ili fosforna, a u baš situacijama kad se nema niti jedna niti druga onda može proći i limunska, mada to može ostaviti posljedice na okus piva. oksalna kiselina, koliko se sjećam, stvara se prirodno u samom sladu i višak te kiseline može uzrokovati jaku mutnoću u pivu, tako sam negdje čitao, ne mogu se sjetiti gdje. uglavnom, ako se po tome vodimo, onda se ne bi trebala koristiti za podešavanje pH vrijednosti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|