Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


mutno pivo
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: mutno pivo
prije svega sladovina koju si pretakao još uvijek nije pivo nego samo sladovina. tokom fermentacije će ti se to sve još više i jače zamutiti i to je potpuno normalno. ta mutnoća koju si ti vidio na početku ne znači ništa. nakon fermentacije kvasac će flokulirati i pasti na dno fermentacijske posude. koliko će biti sposobnost kvasca da se istaloži zavisi od soja kvasca koji si koristio i temprature - bilo bi super da uradiš cold crash.

što se tiče mutnoće od proteina, da bi se isti kvalitetno istaložili potrebno je jako i agresivno kuhati sladovinu, a zatim jako brzo ohladiti sa 100°C na 20-ak da bi se formirali kako vrući, tako i hladni lom.

za želatinom nemaš potrebe osim u nekim posebnim slučajevima kada se koriste kvasci koji su loši flokulatori, na primjer kolsch i alt kvasci i slični.

nemaš potrebe ni za kakvim bistrenjem zapravo jer koliko vidim tek si počeo s pivarstvom, za sad se fokusiraj da napraviš prvo dobro pivo bez infekcija i grešaka.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
mutno pivo - by gorki - 02.05.2014, 08:47
RE: mutno pivo - by mange_tout! - 02.05.2014, 08:57
RE: mutno pivo - by pivska mušica - 02.05.2014, 08:59
RE: mutno pivo - by gorki - 02.05.2014, 09:28
RE: mutno pivo - by Stane - 12.06.2014, 06:00
RE: mutno pivo - by pivska mušica - 12.06.2014, 06:01
RE: mutno pivo - by Stane - 12.06.2014, 06:06
RE: mutno pivo - by pivska mušica - 12.06.2014, 06:09
RE: mutno pivo - by Stane - 12.06.2014, 06:10

Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools