RE: Iskoristivost - efficency
Sta si bio kuhao pa si dobio tako nizak OG? Jel to u redu? Koliki je na kraju postotak alkohola?
Posto me ova tema bas zanimala, a nisam dobio odgovor na chatu malo sam trazio po forumima i nasao da bi OG prije i poslije kuhanja trebao biti isit. Jer kao kuhanjem ne gubis secere, samo kolicinu vode. Taj dio mi bas nije jasan.
Ali matematika je slijedeca:
ako si poslije kuhanja dobio 5 gallona piva i OG je 1.062 onda pomonzis 62 sa 5 gallona i dobijes 310 poena.
Ako si prije kuhanaj koristio 7 gallona vode onda ti je OG 1.044 (310/7=44).
Dakle, ako imas ocitanje koliko si imao tecnosti prije kuhanja, obrnutim racunom mozes doci do iskoristivosti nakon kuhanja: 7 gallona i 1.044 OG, a nakon kuhanja si dobio 5 gallona onda bi iskoristivost trebala biti 44*7 = 310 / 5 = 62.
Ovo moze biti korisno ako zaboravite uzeti OG nakon kuhanja a zabiljezili ste ga nakon cijedjenja sladovine i naravno imate kolicine pre boil and post boil.
Jos nisam uspio naci ako imamo manji OG od planiranog kako ga popraviti.