RE: Nestašica američkog hmelja.
(28.05.2014, 09:35 )Rodney Wrote: Ali to je proizvod. Isto kao recimo goveđi Podravkin gulaš. Niko te ne primorava da ne praviš vlastiti gulaš, ili da kupiš Podravkin. Jer, prosto - radi se o proizvodu.
Tako je i u slučaju modificiranog hmelja. Niko i nigdje te ne primorava da ne smiješ koristiti prirodni, nepatentirani.
Ali ako hoćeš nečiji proizvod, onda je očekivano da ga i platiš. Mislim, to je nečiji posao, a poslovi se valjda plaćaju.
znači Amarillo koji su vlasnici našli divljeg kako prirodno raste i rasadili ga u svom rasadniku, nakon toga zaštitili patentom ti smatraš njihovim proizvodom?
mislim da je pogrešan izraz modificiran, radi se o selektivnom uzgoju gdje se križaju različite varijacije na način da se uzimaju one koje imaju najbolje karakteristike ili željene karakteristike da bi im i potomstvo imalo te iste karakteristike. otprilike plastično objašnjeno, to je hitler namjeravao raditi s ljudima
ibermenš fazon, plava kosa, plave oči, pjegavi, krupni, da se žene ženama tih istih karakteristika i da se stvori napredna rasa. to je taj princip.
diskutabilno je da li je biljka nastala selektivnim uzgojem proizvod. kome su proizvođači tog proizvoda platili repromaterijal u tom slučaju? repromaterijal za razvoj tog 'proizvoda' su u ovom slučaju divlje, autohtone biljke koje su prirodno nađene kako slobodno rastu i oni su ih jednostavno uzeli besplatno. odakle im na to pravo?
ali sve i da ga smatramo proizvodom, ja samo vidim problem u patentiranju i po mom mišljenju se ne smije davati neograničeno pravo raspolaganja biljnim i životinjskim vrstama koje su od ključne važnosti za preživljavanje čovječanstva kompanijama i pojedincima u uslovima liberalnog kapitalizma.
a svako treba da bude nagrađen za svoj rad i trud, postoje i drugi mehanizmi osim patenta. na primjer da se određene važne biljne i zivotinjske vrste proglase opstim dobrom, te da se firmama koje se bave njihovim razvojem izdaju koncesije na određeno vrijeme i pod određenim uslovima, a da te kompanije, instituti ili pojedinci budu vezani ugovorom čija suština neće biti samo profit nego i principi društvene odgovornosti i održivosti, društvenog blagostanja a samim tim i održivog ekonomskog razvoja. dakle da se oni naplate pošteno, ali da im se oduzme pravo kontrole i manipulacije, jer patent je u definiciji upravo to.