RE: Rafterova knjiga piva
E, evo da vidim šta bi mogli biti razlozi malog problema...
U pitanju je "Brown Porter" koji sam pravio, flaširan i u startu prekarboniziran zbog malo većih gubitaka, i stavio sam oko 9g/L šećera za karbonizaciju... Nisam radio cold crash.
Fermentacija je trajala 30 dana a koristio sam S04 kvasac.
Prije nekih 20ak dana otvorim bocu od 0,5L i gejzir, ludilo, sve je isteklo. Da napomenem da se prije toga popila gajba istog tog piva i da nije bilo nikakvih problema, samo malo podrigivanja. Na toj prvoj boci je po grliću bila kao "paučina" od pjene, mnogo taloga u boci a to piva malo što je ostalo sam probao i bilo je preslatko! Kontao sam da je u toj boci "zaglavilo" taloga pri flaširanju jer sam malo povukao crijevom iz fermentatora.
I od tada sam gledao da li ima "paučine" u bocama... I nije bilo. Međutim danas došli gosti i otvori se tura, sve ok. Zadovoljstvo! Druga tura se otvara i opet gejzir u jednoj boci! Sačekao sam da se smiri i probam opet to pivo, međutim nije slatko kao ono prvo što je iscurilo, a nije ni kao ova dobra, a nije ni pokvareno... U čemu je štos?
Evo slika od danas:
1. Gejzir
2