Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
Da li je zdravije.. hm.. pa nutricionisticki da: provjereni sastojci, ima vise kvasca, vise minerala...
Ali "hemijski" ne mislim da jeste. S ovim bi razdvojio kucno all grain, i craft pivare koje kad izadju na trziste postuju neke propise o sanitaciji, proizvodnji i svemu. A pod "hemijom" mislim prisustvo ostalih nezeljenih supstanci koji zavrse u pivo tokom proizvodnje u kuci:
- plasticna burad sumnjivog kvaliteta koristena za fermentaciju
- razni serpe/lonci
- chileri (cistoca bakra, cistoca plate chillera), cak se na forumu pojavila slika auto hladnjaka u svrhu hladjena piva
- flase,
- itd...

Sve industrijske pivare imaju minimum provjere kvalitete sto ukljucuje sve metode i procese da u pivu ne zavrsi nesto sto bi moglo da naskodi organizmu.
Dok homebrewere niko ne kontrolise, to pivo moze da bude bilo sta i ja bez ikakve provjere tvrdim da je ono zdravo a ustvar mi je ciler ispustio oksid u pivo, zahrdjala selna u mash tunu, kanta sa pijace za fermentaciju...
Opet ja smatram da mi sve ovo u toj mjeri i ne skodi i da citiram sa hr pivarstva: "kad bi samljeo pvc crijevo i pojeo vjerovatno bi bio ok", ali ako vec poredimo sa industrijskim, kucno all grain mislim da nije na istom nivou sto se tice kontrole kvaliteta. Niti se moze porediti.
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog? - by gajba - 07.07.2014, 10:14

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools