RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
Da li je zdravije.. hm.. pa nutricionisticki da: provjereni sastojci, ima vise kvasca, vise minerala...
Ali "hemijski" ne mislim da jeste. S ovim bi razdvojio kucno all grain, i craft pivare koje kad izadju na trziste postuju neke propise o sanitaciji, proizvodnji i svemu. A pod "hemijom" mislim prisustvo ostalih nezeljenih supstanci koji zavrse u pivo tokom proizvodnje u kuci:
- plasticna burad sumnjivog kvaliteta koristena za fermentaciju
- razni serpe/lonci
- chileri (cistoca bakra, cistoca plate chillera), cak se na forumu pojavila slika auto hladnjaka u svrhu hladjena piva
- flase,
- itd...
Sve industrijske pivare imaju minimum provjere kvalitete sto ukljucuje sve metode i procese da u pivu ne zavrsi nesto sto bi moglo da naskodi organizmu.
Dok homebrewere niko ne kontrolise, to pivo moze da bude bilo sta i ja bez ikakve provjere tvrdim da je ono zdravo a ustvar mi je ciler ispustio oksid u pivo, zahrdjala selna u mash tunu, kanta sa pijace za fermentaciju...
Opet ja smatram da mi sve ovo u toj mjeri i ne skodi i da citiram sa hr pivarstva: "kad bi samljeo pvc crijevo i pojeo vjerovatno bi bio ok", ali ako vec poredimo sa industrijskim, kucno all grain mislim da nije na istom nivou sto se tice kontrole kvaliteta. Niti se moze porediti.