RE: Zasto je domace, All Grain pivo zdravije od komercijalnog, industrijskog?
slazem se sa gajbom i to su mane kucnog pivarstva. ljudi dosta improvizacija rade pa se mogu desiti ovakve stvari. medjutim ne treba puno napora da se skonta gdje su kritične tačke, a istih nema puno. zna se da je inox i email potpuno ok za pivo. od plastike PP i PET su potpuno neškodljivi. od crijeva silikonska, ali i PVC je ok ako je food grade. flaše ne mogu biti kritična tačka ako je u potpunosti ispoštovana sanitacija i čišćenje. chiller od bakra je isto ok i nema šta da se desi, iako je istina da bakar moze sadrzavati i tragove drugih metala, pa treba pripaziti kod kupovine. najgore su mufne, varovi, lemovi, sitni dijelovi koji često sadrže olovo i druge materijale koji nisu inertni i nastaju reakcije, posebno s kiselinom.
mada ja ne volim puno razmišljati, ako je nešto MOŽDA dobro i ako postoje podijeljena mišljenja, nastojim da izbjegavam.
međutim ja se mogu ovdje kladiti da žene u domaćinstvima u kuhinji koriste daleko više potencijalno opasnih posuda, suđa, deterdženata, plastičnih kutija i slično nego mi u pivarstvu. kad je to neko ko kiseli kupus pogledao znak na dnu bureta. hajte molim vas, kupi i deri
domaće pivo je jednostavno bolje, friškije, više osvježavajuće, a sve što je rečeno u članku iz početnog posta u vezi pozitivnih zdravstvenih efekata je 100% tačno.