RE: Pilsner Urquell
jako volim urquella, odlična piva. lagana, puna okusa i mirisa. jedna od rijetkih piva koje se proizvode u masovnoj proizvodnji i u industrijskim uslovima, a da stvarno valja. inače pilsner urquell se radi trostrukom dekokcijom samo sa moravskim pils sladom i isključivo žateckim hmeljom a rade s njim FWH i taj prvi hmelj kuhaju u sladovini 180 minuta čime se uz dekokciju još dodatno karamelizira sladovina i odatle taj fini medasti sladni miris i okus i visok FG (1.015). hmelj dodaju na 180, 80 i 25 minuta na 40 IBU. znači aromatski hmelj na 25 minuta a opet se osjeti fino.
po mom mišljenju ta posebna reska gorčina dolazi od jako meke vode koju koriste i tog dugog kuhanja hmelja i to je ono što kod Pilsner Urquella čini da pivo baš odskače.
jedino su zajebali kad su uveli zelene flaše. osim toga ovo pivo je dosta osjetljivo na vrijeme i transport i skladištenje pa se često desi da flaširane verzije budu skunky ili da dosta oslabi hmeljna aroma. na primjer pivara pilsner urquella od nedavno u hladnjačama prevozi pivo za američko tržište što je baš skupo i nezgodno, ali su odlučili tako jer je tako naredio master brewer
osim toga naređeno je da pivo mora biti dostavljeno u roku od 30 dana, upravo zbog toga što normalnim transportom i normalnim skladištenjem ovo pivo dosta gubi na kvaliteti.
meni je najbolji frišak, točeni iz bačve, mada je i limenka jako dobra. a ta nefiltrirana verzija iz hrastovih bačvi o kojoj sam već pisao, koja se može probati u pivari je najvjerovatnije nešto najljepše pivsko što sam ikad probao.