Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu
This post was last modified: 05.09.2014, 08:50 by ale ale.
Juce sam imao "zanimljivu" diskusiju sa dvojicom pivara u vezi ove teme.

Naime, ja ohladim wort na nekih 25°c (15-20 minuta sa chillerom), prije toga rehidriram kvasac na 27° - i nakon aeracije, otprilike racunam da su i wort i kvasac na nekih 24-25°c u trenutku kada prelijem kvasac u sladovinu.

Diskusija je krenula kada su mi rekli da u mom zadnjem pivu se upravo to osjeti i da bih trebao i wort i kvasac postepeno (da ne dozivi sok) (moze u frizideru) ohladiti na ispod 20°c (18° idealno) i tek ih onda spojiti...
Ovakvo postepeno hladnjenje traje oko 2-3h (do sada nisu imali problema sa infekcijama).
Nisu mi znali reci kakav je to ukus koji se osjetio...

Ovo vazi za IPA, APA i Engleze, ne i za Belgijance.

Ima li neko iskustva sa ovim, moze li potvrditi?

Evo nesto sa neta:
I just sat through Jamil's yeast seminar at NHC. Getting the pitching temp down was one of the most important points he made. He pointed out that most off flavors are produced in the first 72 hours of fermentation. he said the he likes to chill to just below his intended fermentation temp before pitching. My experience is the same. Even if it takes you an hour to get to 62 (16,7°c), you're far better off than pitching at 80 (26°c).

Posto kvasac mora biti na slicnoj temperaturi, valjda treba i njega ohladiti nakon rehidracije...
Find Odgovori

Messages In This Thread
Idealna temperatura za dodavanje kvasca u sladovinu - by ale ale - 05.09.2014, 08:31

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools