RE: Pocetnik
This post was last modified: 20.09.2014, 11:36 by LQZI.
Hvala na odgovorima
Evo moj prvi recept, imam nekoliko pitanja pa ako nekome nije mrsko da procita ovako dug tekst. Recept je preuzet sa neke srbijanske stranice.
SASTOJCI
- samleveni slad (3,8 kg ječmeni slad Pilsen + 1 kg pšenični slad Wheat Blanc),
- hmelj (16 g Magnum + 16 g Styrian Golding),
- kvasac (12 g Safbrew WB–06).
Pored pivskog profi seta, biće ti potrebno i 200 g šećera (ili po mogućnosti dekstroze).
PITANJE: dekstroza ili grozdjani secer koji se moze kupiti u svakom dm-u?
VRIJEME PRIPREME
- ukomljavanje: 1h30m
- kuvanje: 1h30m
1. PRIPREMA
Dezinfekcija
2. UKOMLJAVANJE
Sto se tice mljevenja, gdje mogu nabaviti mlin u Sarajevu? Takodjer, procitao sam da slad prije mljevenja treba pokvasiti, idealno na ovu kolicinu oko 100mil vode kako bi ljuske tokom mljevenja ostale citave. Ako se kupi dobar mlin da li je to uopste potrebno?
U predhodno prokuvanu vodu od 45°C sipaj mleveni slad iz kese, mešavinu Pilsen 2RP i Wheat blanc. Promešaj dobro i sadržaj lagano zagrevaj desetak minuta do 62°C. Kada se dosegnu 62°C ostavi da miruje na toj temperaturi 60 minuta. Nakon toga sadržaj se lagano zagreva uz povremeno mešanje do 70°C. Na temperaturi od 70°C ostavi se da miruje 20 minuta. Posle isteka vremena od 20 minuta lagano, uz povremeno mešanje, se zagreva do 78 stepeni. Na ovoj temperaturi treba da ostane 2 minuta.
3. CEĐENJE-ISPIRANJE
Sadržaj procedi kroz cedaljku (ili gazu) u drugi sud. Zaostali trop u cedaljci isperi sa 12 litara vruće vode (predhodno prokuvane, pa ohlađene do 78°C). Ispiranje možeš da vršiš i iz dva puta po 6 litra. Proceđeni sadržaj takođe dodati u drugi sud, a trop ili treber iz cedaljke odstraniti. U međuvremenu isperi lonac i u njega vrati sav proceđeni sadržaj.
PITANJE:
1. Da ne bih kupovao vise lonaca korak 2 i 3 se moze izvrsiti u jednom loncu ako se mljeveni slad stavi u vrecu za slad(eng. muslin bag) i tako ukomljava?
4.KUVANJE
Sadržaj zagrevaj do ključanja. Nakon 15 minuta od početka ključanja dodaj ceo sadržaj hmelja iz kesice označene sa Magnum. Promešaj lagano i dalje nastavi kuvanje. Obrati pažnju da ključanje ne bude suviše intenzivno pa da dođe do kipljenja. Nakon 85 minuta od početka ključanja dodaj i ceo sadržaj hmelja iz kesice označene sa Styrian Golding i lagano promešaj. Nastavi sa ključanjem jos 5 minuta. Celokupno kuvanje treba da traje 90 minuta. Zadnjih 15 minuta u lonac ubaciti improvizovani hladionik kako bi se strilisao.
5. HLAĐENJE
Izdvoj 2 decilitra tečnog sadržaja (sladovine) i ohladi na 25°C za sta je otprilike potrebno 15min. U ovu ohlađenu sladovinu dodaj ceo sadržaj kvasca sa oznakom Safbrew WB-06 i ostavi 30 minuta da miruje. U međuvremenu svih 20 litara sladovine treba da se u što kraćem roku ohlade do 20 stepeni. Nakon vremena sadržaj se opet procedi kroz cedaljku ili gazu u čistu posudu kako bi se odstranile mrvice hmelja
6. FERMENTACIJA
Kada se sladovina ohladi odvoj je od taloga na dnu i bistri sadrzaj prenesi u fermentor. To je najbolje vršiti preko čiste veoma guste cedaljke i uz što je moguće sporije točenje kako bi se sladovina aerisala. Promešaj još nekoliko minuta radi aeracije. Ako imaš areometar, napuni menzuru do 2/3 sladovinom preko slavine a zatim izmeri gustinu. Areometar bi trebalo da pokazuje početnui gustinu između 1.044 i 1.048. U fermentor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešaj. U vrenjaču na poklopcu fermentora sipaj čiste, predhodno prokuvane vode do naznačene crte. Fermetor dobro zatvori i proveri da je nivo vode u vrenjači pomeren, što je znak da je fermentor dobro zatvoren. Ostavi ga na temperaturi od 18-22°C da miruje 7 dana.
PITANJE:
1. Ostaviti ga na temperaturi od 18-22°C da miruje sadam dana? Sladovina da bude 18-22°C ili da prostorija bude 18-22°C? (Mozda pitanje zvuci bez veze, ali kad se procita pitanje 2. Onda ce biti jasnije sta je svrha pitanja.)
2. Procitao sam negdje da se temperatura tokom vrenja poveca za 1-2°C, to znaci da ce ova sladovina se fermentirati na 20-24°C?
7. FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
U njihovom receptu pise: Nakon 7 dana, ako je izmerena gustina piva ista dva dana za redom, znači da je vrenje završeno.
Na forumu pise: Sladovina bi trebala odlezati barem 21 dan na kvascu, nakon 18 dana izvrsiti FG.
Sta je tacnije? Da li flasirati nakon sedam dana, ako je gustina piva ista, ili cekati 21. dan?
PITANJE: 1. To se provjerava tako sto se kroz slavinu iz fermentera ispusti odredjena kolicina piva? Na forumu procitao da se kroz gumenu rupu za vrenjacu pomocu dezifikovane sprice i silikonskog crijeva? Pretpostavio sam da fermenter nema slavinu. Da je lakse provjerit ako se ispusti kroz slavinu ili to dovodi do problema u fermentaciji?
Posle isteka ovog vremena u 2.4 decilitra prokuvane vode dodati 200 grama šećara i dobro rastvoriti. Ovaj rastvor dodati u pivo. Pivo lagano da se ne uzburka talog sa dna sipati u čiste i suve flaše i odmah ih zatvarati. Flaše držati na temperaturi od 18-22°C (sobna temperatura) miniumum 10 dana. Zatim flaše vratiti u hladan prostor od 4 stepena. Tu flaše treba da stoje minimum 10 dana.