Početnik - Pomoć - Tutorial
This post was last modified: 02.10.2014, 12:07 by Superhik85.
Pozdrav dobri ljudi,
Da počnem... Prije par godina sam kod prijatelja u Krakovu probao domaće pivo koje je on pravio i bio sam prijatno iznenađen. Ove godine je on bio kod mene u posjeti i opet mi donio par primjeraka koji su me totalno oduvali i natjerali na razmišljanje da se bacim u vode home brewing-a. On mi je tada i rekao za Oldbridž, za koji iskreno do tada nisam ni čuo (tip je Poljak pa me je bilo malo i sramota
)...
Elem, nakon odluke, već duže vrijeme čitam ovaj portal i druge, ovdje pominjane sajtove, pa kontam da je vrijeme da se bacim na posao. Drugar i ja smo polako počeli da nabavljamo opremu, a njegova stara je prehrambeni tehnolog pa će nam pomoći oko osnovnih stvari.
Na početku bih imao par pitanja koja mogu izgledati banalno pa se unaprijed izvinjavam:
1) Da li mogu za fermentaciju da koristim klasično bure (kao ono za kupus
) koje nema vrenjaču i kako onda da kontrolišem proces sazrijevanja (jasno mi je sve oko temp i svjetlosti, ali da li često otvaranje poklopca šteti)?
2) Koji tip vode je najbolji za koristiti, pošto u okuženju imamo dosta prirodnih izvora sa veoma dobrom vodom, plus imamo i sve hemijske analize i karakteristike vode?
3) Najvažnije pitanje: da li ima neki pivar u okruženju, koji je raspoložen da nas ugosti kada on bude pravio pivo, jer nam je potrebno što više iskustva (tegla domaćeg ajvara kao kompenzacija
). Vidim da ste OK raja, pa rekoh da pitamo. Mi smo na potezu Srebrenica - Bratunac i odgovara sve u okruženju oko stotinjak kilometara.
Izvinjavam se ako sam bio preopširan i hvala na pomoći.
Pivili!