RE: Yeast Starter: 2 vials
Ovako, svi proizvođači kvasca za nas home brewere u svoju ambalažu stave dovoljno zdravog kvasca po broju stanica da može nasaditi 5 galona sladovine do gustoće 1.060 bez problema. Međutim, problem se javlja zato jer je kvasac živo biće, a još uz to je jako osjetljiv.
To znači da što više vremena prođe od dana pakovanja kvasca to više odumiru aktivne stanice (čini mi se da je procjena da svaki mjesec nakon pakiranja, odumre 10% aktivnih stanica), a još ako se na to doda nepravilno skladištenje (nagle promjene temperature, velike vrućine ili hladnoće na putu poštom itd...) koje također utiče na odumiranje stanica, to znači da se mora napraviti starter.
Ideja startera je da uzmeš određenu količinu najčešće 1 l, ali ponekad i više, lagane sladovine (1.040 OG) i ubaciš kvasac u nju da bi mu omogućio da krene u fermentaciju i namnoži se do broja koji je potreban da bi poslije imao zdravu fermentaciju u pivu. Naravno, ovdje piše da se mogu dodati dvije bočice bez startera, ali to košta duplo.
Kako se radi starter od slada, objasnio sam ovdje -
http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=161
a ti si sam objasnio kako se radi od DME-a
na ovoj temi
http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=153