pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Suho hmeljenje - hmeljenje u fermentacijskoj posudi
nije preporučljivo dodavati za vrijeme primarne fermentacije jer fermentacija kao takva odvuče i praktično 'izbije' dosta arome hmelja. ono što je uobičajena praksa je da se pivo prvo pretoči iz primarnog u sekundarni fermentor i time makne sa taloga od kvasca, a onda se doda hmelj direktno u pivo. možeš sa vrećicama, a možeš i bez.
ako radiš bez vrećica možeš imati problema kod pretakanja i ne možeš ti odlučiti kad ćeš maknuti hmelj iz piva (odnosno pivo iz hmelja), nego moraš čekati da se slegne pa onda pretakati, a to može potrajati.
ako koristiš vrećicu, lakše je, samo je moja preporuka da napraviš baš veliku vrećicu da pivo može cirkulirati kroz hmelj i da se fino mogu osloboditi sve arome.
što duže držiš 'suhi' hmelj u pivu, to se više arome oslobađa. ja ne preporučujem da držiš duže od sedam dana, jer bi moglo postati neugodno jako (mada je ovo jako relativno jer zavisi od sorte hmelja koji koristiš i još od puno faktora.)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|