Beer Ranger
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 474
Joined: Sep 2014
Reputation:
4
Location: Sarajevo, BiH
|
RE: Analiza vode Mostar
This post was last modified: 13.10.2014, 09:42 by Beer Ranger.
(17.04.2014, 04:27 )mange_tout! Wrote: dobio sam neke podatke o vodi koju mi koristimo za kuhanje piva. fali HCO3, jer nemaju reagens za određivanje istog. ukoliko dobijem taj podatak objavit ću ga naknadno.
pH 7,24
SO4 10 ppm
Ca 55 ppm
Mg 7 ppm
Fe 10 ppm
Cl 12 ppm
Ukupna tvrdoća (CaCO3) 204 ppm
kao pravi pripravnik, čitam sve što mi dođe pod ruku pa sam sada na temi vode i njenog prilagođavanja. Sticajem okolnosti stalno mi je dostupna voda "Kladanjka" pa me interesuje šta misliš o njenom sastavu i upotrebi u kućnom pivarstvu?
KATIONA:
Natrij (Na+) 4,60
Kalij (K+) 0,78
Kalcijum (Ca2+) 37,67
Magnezijum (Mg2+) 4,37
ANIONA:
Fluoridi (F) 0,00
Hloridi (Cl) 4,02
Bikarbonati (HCO3) 129,32
Sulfati (SO4) 11,00
pH 7.46
|
|
|