Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ovako imam par početničkih pitanja pa krenmo redom. srećom pa i u BIH postoji jedan forum ove tematike beer-chugger . Proučio sam neke teme koje je otvorio breewer na domaće pivo klix.ba pa sad imam neke nedoumice koje bi htio ovdje jednom zauvijek riješiti.

Neka standard za ova pitanja bude lonac od 30 litara u kojemu se kuha 25l piva.

1. Neću dobiti 25l jer 2-3 litre ispare i onda ipak na kraju imam oko 22l piva. Što je u kalkulatorima 'batch size'? Koristeći beertools kalkulator zanima me što upisujem u final volume a što u boil volume?

2. Ako kuham pivo dakle odredio sam sastojke koji mi trebaju. Početno kuhanje je 25l,a znam da ću dobiti 22l sa isparavanjem vode. Zanima me da li računam u kalkulatoru sirovine za 22l ili 25l?

3. Kad komiramo sladovinu kaže se da u pr. frižider za piknike (ipercoop bosna 25KM) dobiti ćemo 10l sladovine, ostatak dodamo vodu i opet dobijemo 10l. Što sa ostalih 5l (da bi napunio 25l u loncu) dodajemo vodu ili? Opada li tada vrijednost OG-a?

4. Može li se hmelj u granulama dodati u nekim vrećicama, možda ženskim najlonkama itd.?

5. Kad dodamo hmelj i kad se sladovina kuha treba li nešto mješati u posudi dok je na vatri?
Find Odgovori

Messages In This Thread
Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - by Sile - 19.11.2012, 01:48

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools