Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Naša pivarska avantura
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Naša pivarska avantura
This post was last modified: 11.12.2014, 06:14 by Rodney.
Evo da ja kažem koju o ekstraktu. Prije svega, pivo je isto kvalitetno, kao i all grain. Jedina mana ekstrakta je što se na sladovinu ne može utjecati. Prednost je svakako manje opreme, prostora, te vremena potrebnog za kuhanje.

1) imaš različite ekstrakte i čim ih otvoriš, baci kvasac koji je došao uz njih, te uputstvo.

2) sladovina se saspe u fermentor te doda 3-4 litra ključale vode, te dextroza i dry malt, ovisno koje pivo praviš. Sa strane se skuha hmelj, te doda isto u sladovinu (ovisno o hmelju, ovisi i dužina kuhanja hmelja te njegova količina). To se sve promješa dobro, a zatim doda hladna voda do 18 litara (da bi spustio temperaturu sladovine). Onda se sve aerira, a zatim doda još vode do 21 ili 23 litra, ovisno šta praviš.

3) kvasac kao što rekoh baci i uzmi svoj. Većinom ćeš se susretati sa US-05 koji je super za većinu stilova. Vremenom ćeš početi i sa zahtjevnijim kvascima te raditi startere itd. Sasuti kesicu kvasca u fermentor nije pogrešno jer većina tih suhih kvasaca ima sasvim dovoljno čelija da ti pokrene fermentaciju nakon 8-10 sati.

4) temperatura 18-21 je idealna za mnoge stilove. Neki pak traže niže ili više, ali sumnjam da ćeš njih raditi odmah. Fermentacija traje 21 dan otprilike. Možeš suho hmeljiti zadnju sedmicu za dodatnu aromu i miris.

5) flaširanje i šećer ovise o stilu piva koje radiš. Stout i porteri traže manje šećera, APA i IPA više. Najbolje da uzmeš carbonation drops ako ima u tom shopu. Jedna bombonica ide na jednu flašu. Izbjegavaš tako mjerenje i slično. Ako nemaš carbonation drops, onda obični šećer. Mjeri i stavljaj u flaše, ili izmjeri za sve i dodaj u fermentor prije flaširanja.

Flaširanje naravno ide autosifonom, nikakve pipe i đavli. Pazi da ti sifon nikada nije blizu dna, da ne kupi kvasac sa dna. Kako se smanjuje pivo u fermentoru tako i sifon guraj dublje.

6) ostaviš flaše na tamnom mjestu 3-4 sedmice i to je to.

Ono na šta trebaš paziti je:

- fermentor mora biti na tamnom mjestu sa stabilnom temperaturom. Ako ti temperatura oscilira 5-6 stepeni odrazit će se na pivo.

- čistoću. Sve što takneš, diraj dezinficiranim rukama, a opremu naravno svu dezinficiraj. Od fermentora, do čepova.

Eto, to bi bilo to uglavnom. Javi koji si ekstrakt uzeo, te uzmi i dry malt ako imaju.
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Naša pivarska avantura - by libor - 09.12.2014, 08:02
RE: Naša pivarska avantura - by Rodney - 09.12.2014, 08:26
RE: Naša pivarska avantura - by AleksandarV - 09.12.2014, 08:52
RE: Naša pivarska avantura - by dalidj - 09.12.2014, 11:10
RE: Naša pivarska avantura - by mange_tout! - 09.12.2014, 11:53
RE: Naša pivarska avantura - by Pivdzija - 09.12.2014, 02:17
RE: Naša pivarska avantura - by rafter - 09.12.2014, 06:27
RE: Naša pivarska avantura - by mange_tout! - 10.12.2014, 11:44
RE: Naša pivarska avantura - by Pivdzija - 11.12.2014, 12:59
Naša pivarska avantura - by Rodney - 11.12.2014, 06:12
RE: Naša pivarska avantura - by AleksandarV - 11.12.2014, 06:55
Naša pivarska avantura - by Rodney - 11.12.2014, 07:03
Naša pivarska avantura - by Rodney - 11.12.2014, 07:43
RE: Naša pivarska avantura - by AleksandarV - 11.12.2014, 08:18
Naša pivarska avantura - by Rodney - 11.12.2014, 08:30
Naša pivarska avantura - by Rodney - 11.12.2014, 09:17

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools