Naša pivarska avantura
This post was last modified: 11.12.2014, 09:19 by Rodney.
Super je IPA, i relativno lagana za prvi put. Princip je u biti isti kao što sam ti naveo za Real Ale.
Ekstrakti su siromašni hmeljom tako da skuhati 40 grama, ne škodi.
Dry malt nisam siguran da ti treba ako nećeš koristiti Coopers. Ali uzmi 500 grama ako imaju.
Da, 21 dan obavezno. To je vjerovatno greška u prevodu ili misle na aktivnost kvasca, jer praktično on odradi najviše posla prvih 3-4 dana.
Autosifon svakako. Česma kupi talog sa dna.
Da, baci kvasac koji dođe uz konzervu, jer je većinom šampanjski kvasac starijeg datuma. Za IPA uzmi US-05, jednu kesicu.
Pitaj za drops, ako nema onda dekstroza. Ima mislim tema o njoj.
Što se tiče vode, najbolje je prokuhati vodu i ohladiti je u frižideru (recimo par čistih flaša napuniš i ohladiš u zamrzivaču).
Kako dolijevaš vodu u fermentor tako i prati temperaturu. Toplo - hladno metod je samo da bi izbjegao hlađenje/grijanje te da kada dođeš do 18 litara imaš temperaturu sladovine 18-19 stepeni.
Kad se doda kvasac sladovina ima temperaturu veću i do 3 stepena od temperature okoline. Dakle, ako ti je u sobi 20 stepeni, u fermentoru je 23. Sve u svemu, gornja granica je 27 stepeni. Preko toga apsolutno ne smije da ide.
Evo ti ovdje recenzija tog ekstrakta kojeg misliš raditi te iskustva onih koji su ga radili. Iščitaj sve i vidi kako su ljudi eksperimentisali te šta su sve dodavali:
http://www.ratebeerkits.com/items/view/b...a-pale-ale