Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode!
Nisam se mogao strpjeti prije nego što bude sve završeno, pa evo hoću da najavim jedan kalkulator za vodu na kojem radim već neko vrijeme. Nekoliko članova foruma sam ranije informisao o ovome, a pošto sam već dobro odmakao sa programom već mislim da ga mogu najaviti...

Zašto još jedan program za prilagodbu vode?

Nakon što sam se ja "zakačio" za prilagodbu vode, jednu temu o podesavanju vode samo za dva recepta je pokrenuo kolega zuzko koji je prilozio dva izvjestaja. Njega je zanimalo da se prilagodi voda, za dva stila, ali da ne se ne ide dublje u teoriju. Ono što sam našao u postojećim programima jeste da su ipak namijenjeni za ljude koji jako dobro poznaju materiju, a za nove korisnike su malo zbunjujući. S ovim programom sam pokušao olakšati stvari, i omogućiti ljudima da unesu svoj recept, unesu vode sa kojima raspolažu, minerale koje imaju i da klikom na dugme dobiju približne vrijednosti koje su prihvatljive.

Iz video koji prilažem se može vidjeti otprilike kako program radi, moguće je automatski dobivati preporučene vrijednosti, a moguće je raditi u skoro identičnom modu kao što rade sheetovi. Omogućeno je da sofver sam pronadje optimalne količine (računski), a da onda korisnik sam izvrši fino podešavanje i korekcije. Cilj je da oni koji ne žele dodatno intervenisati, odmah klikom dobiju ono što je po sadašnjim preporukama koje se mogu naći u literaturi prihvatljivo.

Kao što je u videu prikazano postoje baze podataka za vodu,ciljne profile, sladove koje se mogu lako dopunjavati. Ovo će kada bude program spreman biti popunjeno za početak prema raspoloživim podacima sa interneta (vode, preporuceni profili, sladovi).

Planiram ga prevesti na engleski jezik, i omoguciti Imperial jedinice.

Program će biti besplatan.

Što se tiče stvari koje su ostale da zavšim to je podešavanje PH vrijednosti, koja će biti automatski računata i u odnosu na nju će se odredjivati mineralni i ostali dodaci, omjeri voda i ostalo.

Ovo je bilo brzinski, a vjerovatno u nekoj od narednih tema će ići detaljnija prezentacija šta će biti omogućeno programom...

https://www.youtube.com/watch?v=vOKNy6hN...e=youtu.be

raja
WWW Find Odgovori

Messages In This Thread
Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - by danny_boy - 12.12.2014, 03:16

Forum Jump:

Users browsing this thread: 10 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools