zis
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation:
8
Location: Doboj
|
RE: Vlašićki - Travnički sir
(27.12.2012, 04:22 )buky1 Wrote: Nemam pojma šta da napišem. Probao sam ga i nema ni okusa ni mirisa. Poreceptu treba utrljati sol pa onda staviti u salamuru. E sad kad sam utrljao sol počima sve intenzivnije mirisati po siru i dobivati na okusu. Čini se da se dešava neka reakcija. I to sve unutar pol sata :-/
Sada se hladi 10% salamura napravljena od pola vode - pola sirutke. Kontam ga držati do večeras na zraku a onda baciti u salamuru. Zrenje na 15-18 stupnjeva 30-45 dana
Da ti nesto tvoj drug predlozi, dok ti zrije taj sir napravi jos jednom isto tako do salamure i uradi suho soljenje, poredaj sir u malo vecu zdjelu i prekrij mokrom krpom ili gazom, ja koristim gazu kroz koju sam cijedio sir. Ostavi na toplom, sutradan ponovi postupak soljenja i opet dobro nakvasi gazu. Treci dan samo nakvasi gazu, cetvrti opet soljenje i kvasenje gaze. Peti dan probas ako ti je malo zreo ili slan jos jednom mokra gaza i na sobnu temperaturu. Tako mozes raditi od 3 do 8 dana sve zavisi kakav okus sira volis, cuvanje takvog sira je u plast. zdjeli u frizideru ili 5% salamuri. Ovaj sir redovno pravim i nimalo nije komplikovan, vrijeme zrijenja i soljenja ti odredjuje koliko ce biti tvrd i slan i kakve su rupice unutra. Najiskrenije ti savjetujem da probas, ako nebudes stigao javi da ti ponesem od mene na probu. Pozdrav
|
|
|