Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
Ono sto nam je svima poznato, a sto me je navelo da pokrenem ovu temu jeste poprilicna cijena kostanja pojedinih piva koje proizvode craft pivare. Definitivno se ne radi o pivima koja su za svaciji dzep.

Ima toliko razlicitih stilova, od kojih su neka jednostavnija za proizvesti (Bitter - jednostavan recept i krace vrijeme odlezavanja), dok su neka znatno zahtjevnija (Belgijska - radi vremena odlezavanja, RIS - vrijeme i sastojci...) tako da je tesko sva piva staviti u jednu kategoriju. Ipak, u svakom od ovih stilova mogu se naci primjerci piva koji kostaju poprilicno. Znam da na cijenu utice mnogo faktora (cijena proizvodnje, porezi, transport, potraznja, kapaciteti, marza te razne ostale dadzbine).

Za poredjenje moram uzeti lager. Radi se o pivu koje je masovno rasprostranjeno, puno se pije i jeftino je. Sto se tice procesa proizvodnje po meni nije nista jednostavnije za proizvesti nego Ale pivo (mislim samo na tehnologiju). Cijene lagera su jako pristupacne dok cijene nekih posebnih izdanja craft piva dostizu i do nekoliko desetina eura. Mozda ima i lagera koji su skupi, ali ja nisam vidio skuplji od nekih 2-3 eura.

Za sljedecu usporedbu imamo vina. Cijene vrhunskih vina kod nas se krecu od 10-15 eura. Za primjer imamo Dingac (15 eura). Znamo da je to vino koje se pravi samo na Peljescu i da dozrijeva skoro 4 godine prije distribucije.

Meni nije zao potrositi na dobro pivo, naprotiv, jedva cekam kada cu se sljedeci put uvaliti u neku prodavnicu piva sa velikim izborom, ali nekako imam osjecaj da su cijene sve vece (nekad opravdano a nekad ne) i da to polako prerasta u snobizam.

Nedavno je Banjalucka pivara proizvela Ale pivo koje ne sadrzi kukuruz (pilsner i cristal sladove cini mi se) i cijena tog piva u pakovanju od 0,33L je ista kao lagera i to 1,15KM. Jos da su dodali neko zavrsno hmeljenje pivo bi za mene bilo odlicno.

Ne kazem da su sva craft piva preskupa, ali po meni ima ih koja i jesu...

Sta misle ostali pivari o tome? Big Grin
WWW Find Odgovori

Messages In This Thread
Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva? - by danny_boy - 08.02.2015, 12:49

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools