RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
Rodney, prvi znak zasicenja trzista ti je pojava piva tipa stout sa slaninom, ili creme brulee porter, ili sta ja znam, white stout i slično. Još malo pa ćemo imati IPA sa namrvljenim rogom od nosoroga
To je znak da je konkurencija toliko velika i da ima toliko craft pivara, da se mora jos dublje diferencirati proizvod izmisljanjem novih i razlicitih piva. Jer realno, u evropi i americi, nova craft pivara treba dosta muda da izadje sa svojom IPA-om na trziste pokraj toliko dobrih IPA i jakih imena.
U americi nije uopste upitno da li je doslo do zasicenja, nego je to sigurno sto posto. Ima dosta clanaka o tome. Oni se jako brinu kako i sta dalje. Posebno manje craft pivare. U evropi to zasićenje je upravo u fazi u kojoj dolazi na granicu izdrzljivosti. Evo na primjer gledam ovdje u PL, nevjerovatno je koliko ima piva. Na jednu craft pivaru su najmanje tri gypsy pivare koje kuhaju na istoj opremi. U supermarketima je stvarno masa piva. Cak je i jebeni Heineken (Zywiec) napravio APA.
I to neminovno vodi do toga da se oni bore cijenama. Pivo je jako jeftino. Neku noc smo bili u velikom varšavskom multitap baru sa 60 (!) tapova od kojih su svi aktivni. Pivo se krece otprilike od 2,5 - 4 EUR za 0,5l IPA-e. Stouti jos jeftiniji. Weizeni da ne govorim. Dosta čudnih i ludih piva ima u ponudi.
I jebi ga, tebi kad dodje konkurencija i dampingom te unisti preko noci, ukrade ti trzisni udio, ti nemas izbora nego da se tome prilagodis i izbacis slabije pivo s manjom cijenom kako bi bio konkurentan.
Za sad jos uvijek na srecu nema uticaja na kvalitetu, ali kao sto sam rekao iz tog razloga se rezu drugi troskovi, plate zaposlenih, marketing itd... ali to nece vjecno trajati i najjaci ce opstati, dok ce slabiji morati promijeniti profesije i kljuc u brave...