Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
plucica na kiselo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva?
Spomenuo se trošak sirovina. Osim količine i kvalitete koju ste spomenuli stvar je i nabave. Vjerujem da veliki igrači nabavljaju u velikim količinama, logično bi mi bilo da iskoriste tržišnu moć i na temelju velikih količina dobiju manje cijene.

Velikim igračima je puno lakše napraviti incijalnu investiciju i duže mogu čekati na povrat sredstava. Craft je najčešće projekt nekoliko ljudi koji moraju dići kredit.

Craft u USA je posebna priča. Postoje dijelovi gdje se pivo još nije skroz uhvatilo, a postoje i gradovi gdje je craft već mainstream. Činjenica je da se i tamo svake godine zatvori solidan broj pivovara, ali još uvijek ih se puno više otvara. 26 pivovara još uvijek drži 85-90% tržišta, a ostalih 3000 10-15%. Prostora za širenje još ima, ali ne toliko koliko se čini jer craft drži veći udio na tržištu ako se gleda sa financijske strane, a ne količina.

Gotovo cijela srednja i istočna Europa ima veliki potencijal i tu ima jako puno prostora za širenje. Mislim da će recimo Stone u Njemačkoj napraviti jako dobar posao.

E sad jesu li negdje neka piva i neke pivovare precijenjene. U tekstu koji sam pisao za 2014. spomenuo sam Brewdog koji u svojim barovima u UK drži pomalo bezobrazne cijene. Dalo bi se naci jos primjera.
Find Odgovori

Messages In This Thread
RE: Opravdanost tolike cijene kostanja craft piva? - by plucica na kiselo - 08.02.2015, 09:18

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools